Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банка Пиреос взе АТЕ BANK за 95 млн. евро

Правителството на Гърция сключи светкавична приватизационна сделка под натиска на международните кредитори. На 25 юли агенция Ройтерс обяви, че изпадналата в остра ликвидна криза АТЕ Bank (Аграрната банка), в която държавата притежава 70% от капитала, ще бъде продадена. На 30 юли стана ясно, че тя е закупена от Пиреос Банк за сумата от 95 млн. евро. На практика обаче Пиреос Банк не купува всички активи и пасиви на Аграрната банка. Парите са платени само за работещата част от кредитната институция - ликвидните вземания и обслужваните кредити, чиято балансова стойност е 14.8 млрд. евро, и за задълженията й - общо 21.4 млрд. евро.


Проблемните и необслужвани вземания на АТЕ Bank са прехвърлени към специална структура на гръцката държава, която играе ролята на банка болница и се занимава с управлението на лошите кредити.


Освен финансовите активи Пиреос Банк придобива цялата клонова мрежа на Аграрната банка и по брой на поделенията си в страната вече заема първо място в Гърция. След сделката Пиреос Банк се превръща във втората по големина кредитна институция по размер на депозитите и е на трето място по нетен размер на отпуснатите кредити. Част от групата на Пиреос Банк стават АТЕ Иншурънс, АТЕ Мучуал Фъндс, АТЕ BankРумъния и клонът на АТЕBank в Германия.


Пиреос Банк ще запази бранда на АТЕ Bankи ще продължи специфичната й дейност - предоставяне на специализирани финансови услуги за гръцките земеделци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във