Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банка ОТП придоби словенската SKB Banka

Банка ОТП, компанията майка на Банка ДСК и Експресбанк, обяви, че е приключила придобиването на словенската SKB Banka. Сделката е финализирана на 13 декември 2019 г. в Словения. Банка ОТП придобива 99.73% акционерно участие в SKB Banka и 100% в SKB Leasing и SKB Leasing Select. Допреди това финансовата институция беше собственост на френската Societe Generale Group.

Кредиторът посочва, че с придобиването на словенската банка OTB Group вече присъства в 12 страни в Централна и Източна Европа. С пазарен дял от близо 9%, SKB Bankа е четвъртата по големина банка в Словения.

През август SKB Group отчете консолидирана нетна печалба от 34,2 милиона евро за първата половина на 2019 г., което е с 40% повече спрямо предходната година. Ръстът на печалбата е постигнат чрез подобряване на бизнес резултатите, изразяващо се в увеличение на брутния оперативен доход с 18%, достигащ до 31,3 милиона евро, съобщават още от финансовата институция.

По-рано тази година Банка ОТП приключи с придобиването на дялове на Societe Generale в Албания и България. През февруари ОТП подписа и споразумения за придобиване на подразделения на Societe Generale в Молдова, Черна гора и Северна Македония.

Името на банката ще остане SKB Bank, а нейните дъщерни дружества ще продължат да работят като SKB Leasing и SKB Leasing Select.
 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във