Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКА ДСК ВЛИЗА НА ЛИЗИНГОВИЯ ПАЗАР

Банка ДСК и нейният едноличен унгарски собственик - ОТР (О Ти Пи), ще се опитат да завладеят нова ниша на българския пазар - финансирането на покупката на автомобили. Това обаче ще стане не чрез пускането на целеви кредити от Банка ДСК, а чрез услугите, които ще предлага ДСК Лизинг АД.

Новоучреденото дружество е с капитал от 200 хил. лв. като българската кредитна институция и унгарската Меркантил Банк, която също е дъщерна структура на ОТР, притежават по 50% от акциите му. Лизинговата фирма се управлява от четиричленен съвет на директорите, в който влизат президентът на Меркантил Банк Адам Колошвари и неговият заместник Норберт Сансило, председателят на УС на Банка ДСК Виолина Маринова и изпълнителният й директор Диана Митева. Прокурист на лизинговата фирма е Людмил Крумов.

Първоначално ДСК Лизинг ще финансира покупки на нови и стари (до пет години) автомобили, а след време ще започне да предлага и лизинг на машини и съоръжения, както и на имоти. Според Адам Колошвари в България лизинговите услуги се развиват много бързо, за което говорят и показателите на този пазар. През 2004 г. на него са сключени нови сделки за 400 млн. лв. - с 43% повече, отколкото през 2003-а. От този обем най-голям дял има лизинга на автомобили - 54%, покупките на оборудване на разсрочено плащане заемат 43% от сделките, а на имоти - 3 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във