Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банка ДСК пуска платформа за проверка за изнесени лични данни

Банка ДСК пуска  специална платформа на корпоративния си сайт, чрез която всеки клиент на банката да може да провери дали данните му са засегнати. Това се казва в позиция на банката по повод решение на Комисия за защита на личните данни от 28 август 2019 г.

Както "Банкеръ" вече писа, регулаторът санкционира с 1 млн. лв. "Банка ДСК" заради "неправомерно разкрити и достъпни от трети лица лични данни на 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета". В досиетата се съдържала информация и за свързани с клиентите трети лица - в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти. Но председателят на регулатора Венцислав Караджов уточни, че в този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. 

В съобщението си от петък (30 август) банката уведомява, че ще изпълни задължението си да информира всички лица, чиито данни са изнесени, като публикува допълнително информация за достъпа до платформата.

"Подчертаваме, че настоящата ситуация е резултат от престъпление – физическа кражба на електронни копия на документи, което не засяга информационните системи на Банката. В тази връзка Ви уверяваме, че системите ни са абсолютно защитени и сигурни. Въпреки това, работим за допълнителна защита на информацията, която обработваме и съхраняваме, от злонамерено човешко поведение", се казва още в позицията на банковата институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във