Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Банка Дженерали" преоценява губещи здравни облигации

Една от най-големите частни банки на Европа е редуцирала стойността на облигации за почти половин милиард евро, свързани с италианската обществена система за здравеопазване. Малка част от тях са били гарантирани от активи, свързани с подставени компании на мафията, стана ясно през миналата година.

"Банка Дженерали" коментира за "Файненшъл таймс", че повече няма да участва в облигационни емисии на книжа, обезпечени с фактури на италианските здравни власти. И че няма да разпространяват дълг, свързан със системата на здравеопазване и продаван от CFE - бутиковата инвестиционна банка, уредила сделките. 

През август "Банка Дженерали" посъветва инвеститорите "да защитят клиентите си" от потенциални загуби в резултат на решението й да купи обратно всичките продадени от нея облигации, свързани със здравната система чрез транзакции със CFE. Банкерите съобщиха, че ще осчетоводят резерви в размер на 80 млрд. евро за провизиране на стойността на дълга.    

Загубите от дълговите книжа на здравната система са в резултат на преоценката на вероятността задълженията да бъдат погасени напълно след пандемията от COVID-19.

Кредитните провизии, заделени от "Банка Дженерали" за здравния дълг, вадят на показ рисковете от инвестициите в дългови книжа, свързани със сектор, в който голям брой локални здравни единици в Южна Италия са силно задлъжнели. А някои са били прехвърлени спешно на директно управление от италианското правителство след разкритията, че в тях са инфилтрирани членове на организираната престъпност.   

Миналата година "Файненшъл таймс" разкри, че малка част от фактурите, съдържащи се в тези секюритизирани облигации, продадени на частни клиенти на "Банка Дженерали", са били издадени от подставени компании, работещи за могъщи кланове на най-опасната мафиотска организация - "Ндрангета". Което превръща интернационалните инвеститори в неволни съучастници организираната престъпност.

Италианската мафия е проникнала в местните болници и пере незаконно придобитите си печалби по света, алармира в обстойно разследване екип на "Файненшъл таймс".

Мафиотите не оставят на мира дори починалите от COVID-19 и техните близки. В спешната болница на Ламеция Терме - град в южноиталианския район Калабрия - всяко тяло е скъпо струваща суровина, която носи хиляди евро на най-бруталните престъпници.  

Италианската здравна система е една от най-доходоносните "златни кокошки" за калабрийските мафиоти. Чрез корумпирани чиновници, престъпниците отдавна са наложили монопол и чрез свои дъщерни компании обират всички контракти и обществени поръчки: от превоза на пациенти с линейки, през доставянето на кръв и храна по болниците, та чак до погребенията на починалите в здравните заведения.

Разкритието, че фирми, свързани с "Ндрангета" и завоювали престижни позиции в трансатлантическата търговия на кокаин, са успели да измамят посредниците, да "приспят" контрола срещу прането на пари и да продават активи на международните капиталови пазари, показва растящата финансова експертиза на модерната организирана престъпност.  

Разследването на "Файненшъл таймс" е установило и как са прани парите във финансовите центрове Лондон и Милано. 

През последните пет години, печалбите от нещастието на болничните пациенти са били "пакетирани" в дългови инструменти чрез финансови техники, използвани обикновено от хеджингови фондове и инвестиционни банки. Облигации за стотици милиони евро се продават на международни инвеститори - от италиански частни банки до пенсионен фонд в Южна Корея.

"Банка Дженерали" уверява, че провизиите за здравните облигации не са свързани с каквито и да било проблеми, произтичащи от криминални деяния. И не обвинява CFE за очакваните загуби. 

CFE, от своя страна, коментира за "Файненшъл таймс", че няма правно или регулаторно задължение да прави щателни проверки на фактурите, съдържащи се в облигациите, които е продала на "Банка Дженерали". И че никога не е знаела за каквито и да било връзки на част от тези фактури (под 1% от общата сума на продадените, по оценка на CFE) с мафията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във