Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банк ъф Ингланд с идея за създаване на виртуална резервна валута

Марк Карни, управител на Английската централна банка .

Управителят на Банк ъф Ингланд (централната банка на Великобритания) Марк Карни определи позицията на долара като световна резервна валута за твърде рискова и предложи нова глобална цифрова алтернатива на негово място. По думите му централните банки трябва сериозно да обмислят обединяване на силите си за създаването на виртуална валута, която би могла да замени долара като резервна валута.

Изказвайки се по време на симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хоул, Карни отбеляза, че доминиращата позиция на долара в световната търговия и световната финансова система създават проблеми на регулаторите извън САЩ в управлението на инфлацията и осигуряването на финансова стабилност, съобщи The Wall Street Journal. Според Карни правилното решение не е да се даде подобен статус на друга валута, а да се гарантира наличието на няколко резервни валути в световната икономика.

"Основното предимство на многополюсната международна парична и финансова система е диверсификацията. Технологичните разработки създават потенциал за такъв свят", заяви ръководителят на Банк ъф Ингланд, поставяйки акцент над идеята за създаване на виртуална резервна валута от мрежа от цифрови валути на централните банки. По думите му тази виртуална валута би могла да се използва за улесняване на трансграничната търговия и международните плащания, намалявайки зависимостта на световната икономика от долара, а новите технологии могат да позволят на глобална цифрова валута да предизвика американската валута.

Преди близо осем години Майкъл Кембалест от JP Morgan представи за първи път диаграма, която ясно показва, че никоя резервна валута не може да запази статуса си завинаги, а в близко бъдеще американският долар също ще престане да бъде най-важната световна валута. Тогава банката посъветва да се диверсифицира валутният компонент на портфейлите, давайки предпочитание на други валути на развитите пазари и в Азия, както и на благородни метали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във