Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Банк России" може да понижи още лихвите

Руската централна банка съзира възможности за нова лихвена редукция след забавянето на седмичната инфлация, коментирал за агенция "Интерфакс" на 14 април банковият заместник председател Алексей Заботкин. "Банк России" ще публикува новата си икономическа прогноза на редовното си съвещание на 29 април, на което ще вземе решение и за по-нататъшната си лихвена политика, съобщава руската телеграфна агенция "ТАСС". Банкерите повишиха "на пожар" базовата лихва в края на февруари, за да тушират последствията от безпрецедентните западни санкции заради нападението над Украйна. И преди седмица изненадващо я орязаха до 17 процента. 

Инфлацията в Русия може да се изкачи до 17-20 процента през тази година, а икономиката вероятно ще се свие с над 10% - най-дълбокият спад от 1994-а, прогнозира Алексей Кудрин - шеф на руската одиторска камара и бивш финансов министър на страната. 

Сед рязкото повишение на ливите, въведения капиталов контрол и другите мерки на "Банк России", седмичната инфлация е намаляла до 0.66% през миналата седмица след като скочи със средно 2% откакто Москва нахлу в Украйна. Заботкин признава, че ценовият ръст все още е значително над целевото инфлационно равнище, но спада стъпка по стъпка. "Интерфакс" цитира думите му, че седмичен ценови растеж от 0.1% е еквивалентен на целевите 4% годишна инфлация. И че скоростта на бъдещите лихвени редукции ще зависи от по-нататъшната нормализация на рисковете за финансовата стабилност.  

Годишната инфлация през март се е ускорила до 16.69% от 9.15% през февруари и руската централна банка очаква тя да се доближи до целевата си стойност през 2024-а.

През първите дни на руската инвазия в Украйна руснаците са изтеглили милиарди от сметките си в рубли, евро и щатски долари преди "Банк России" да въведе своите ограничителни мерки. И само в рамките на едно денонощие от банките са били източени "почти годишните количества кеш", твърди първият заместник председател на институцията Ксения Юдаева. В момента, според Заботкин, ликвидното положение се е стабилизирало и значителна част от изтеглените пари са били върнати в банковите сметки. 

"Банк России" загуби потенциала си да подкрепя рублата след като западните санкции замразиха почти половината от резервите й в злато и в чуждестранна валута. Москва пък поиска от руските експортни фирми да продават 80% от валутните си приходи на пазара - норматив, който предстои да бъде облекчен.  

Междувременно, Кремъл обяви като контрасанкция на Запада, че ще приема само плащания в рубли за изнесените количества природен газ за "неприятелските" държави, независимо какви опции са включени в договорите им за доставки на синьото гориво. Европейският съюз отхвърли искането на Москва, а руският президент Владимир Путин предупреди Европа, че рискува да остане без газ, ако не се съобрази с новите условия. Те, според предложението на Путин, са купувачите на енергия да откриват сметки в "Газпромбанк", къзето вноските в евро и в щатски долари ще бъдат конвертирани в рубли. 

На 15 април руският вицепремиер Александър Новак каза, че някои купувачи са се съгласили на новия режим. Армения е направила няколко вноски за доставения руски природен газ в рубли, съобщил на 15 април министърът на икономиката Ваган Керобян в интервю за RBC. Унгария пък обяви в началото на седмицата, че планира да плаща за руското синьо гориво в евро чрез "Газпромбанк". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във