Банкеръ Daily

Финансов дневник

Bank of America представи по-добър от очакваното финансов отчет за третото тримесечие

Американският кредитор Bank of America представи по-добър от очакваното финансов отчет за третото тримесечие на 2019 г. Банката победи прогнозите на "Уолстрийт" заради ръста в кредитирането и печалбата от финансово-консултантски услуги, облекчавайки опасенията, че по-ниските лихвени проценти ще навредят на втората по големина американска банка.

Акциите на трезора нараснаха с 1,6% на извънборсовата търговия, тъй като потребителското банкиране - най-големият му бизнес - показа сила в условията на несигурност на световните финансови пазари и засилен оптимизъм за финансовото здраве на хората.„Съсредоточихме се върху управлението на онези неща, които са контролируеми“, казва в изявление главният изпълнителен директор Браян Мойнихан.

Bank of America отчете спад на лихвения марж с 4 базисни пункта до 2,41% за третото тримесечие. Но 5-процентният ръст в общото кредитиране й помогна да преодолее влиянието на по-ниските лихви.

Заедно с това, силните резултати в инвестиционното банкиране и търговията с акции увеличиха общите приходи над очакванията на "Уолстрийт". Приходите от такси за инвестиционно банкиране скочиха с 40%, докато приходите от потребителско банкиране - най-големият бизнес на Bank of America - се увеличиха с 3% до 9,7 милиарда долара. От отчета стана ясно и че банковият бизнес за търговия с акции превъзхожда този на другите банки с 13-процентен скок.

Нетният доход от лихви на банката също нарасна с 12,34 милиарда долара, което представлява повече от половината от общите приходи. Нетният доход, приложим за обикновените акционери, падна с 21% до 5,27 милиарда долара, или 56 цента за акция, ударен от такса за обезценка от 2 милиарда долара. Изключвайки таксата, банката печели 75 цента за акция.

Приходите, без разходите за лихви, нараснаха леко до 22,96 милиарда долара. Анализаторите очакваха печалба от 51 цента за акция и приходи от 22,79 милиарда долара, сочат данните на IBES от Refinitiv.

Тази година пазарите бяха засегнати от по-ниски лихви, тъй като макроикономическите условия се влошиха. Bank of America е най-уязвимата сред големите американски банки от колебанията в ставките поради чувствителните към лихви ипотечни ценни книжа. Това е поредната голяма американска банка, представила по-добри от прогнозите финансови данни за последното тримесечие. Вчера други водещи американски кредитни институции представиха своите финансови отчети за последното тримесечие. Единствено JPMorgan Chase отчете по-силни от очакванията печалби и приходи при по-слаби резултати за Citigroup и Wells Fargo и доста разочароващи за Goldman Sachs.

Facebook logo
Бъдете с нас и във