Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Банк дьо Франс" повиши от "висок" на "системен" риска за финансовата система

Рисковете във финансовата система на Франция са достигнали "системни равнища" и ще продължат да растат, предупреди централната банка на страната. Основният виновник за проблемите е пандемията от коронавируса, която постави цели икономически сектори под карантина и принуди фирмите да теглят нови заеми.

Внезапният скок на корпоративната задлъжнялост "увеличава опасността от неплатежоспособност" на компаниите, която в течение на времето може да влоши качеството на банковите активи и печалбите на кредитните институции, предупреждава "Банк дьо Франс" в публикувания на 23 юни обзор на финансовите рискове, който подготвя два пъти годишно. В последното си проучване преди избухването на заразата (от декември 2019-а) френските централни банкери също идентифицираха сравнително високи равнища на корпоративните дългове. 

Показателно е, че, за разлика от други водещи икономики от еврозоната, които успяват да редуцират корпоративната задлъжнялост след последната глобална криза, дълговото бреме на френските дружества продължава да расте и от малко над 100% от БВП през 2008-а то е скочило да над 140% в наши дни, сочи официалната статистика на "Банк дьо Франс". Коренно различно е положението в Испания, която успява да свали фирмения дълг от 190% от БВП през 2008-а до грубо 125% в момента. Германското корпоративно дългово бреме гравитира около 100% от БВП през този период, както и италианското, което се променя в тесния диапазон от 115% до приблизително 100% от БВП. За цялата еврозона средният корпоративен дълг се движи от 125% до 120% от БВП от 2008-а досега.     

"Банк дьо Франс" посочва също, че пазарните колебания могат да се завърнат успоредно с несигурността за силата на икономическото възстановяване и с ръста на фалитите. Печалбите на банките също се очаква да пострадат заради ниските лихви, които ще се задържат на символичните си или отрицателни равнища за дълъг период от време.  

Добрата новина е, че, за разлика от финансовата криза от 2008-а, коефициентите на капиталова адекватност на първичния банков капитал са рекордно високи, което помага на кредитните институции да останат в силни позиции, за да абсорбират задаващите се загуби от лоши заеми и да финансират икономическото възстановяване, информира "Банк дьо Франс". А решението да не изплащат дивиденти през тази година плюс разхлабените изисквания за капитала им укрепва допълнително банките.

Предупрежденията на френските централни банкери подчертават дългосрочните рискове пред френската иономика както от временните бизнес паузи, така и от извънредните мерки, наводнили финансовата система на страната с дългове. Правителството вече предостави кредитни гаранции за над 100 млрд. евро на националните компании, с което превърна страната в един от най-едрите "ползватели" на подобни мерки.    

От последния си обзор през декември 2019-а "Банк дьо Франс" ревизира оценката си за рисковете, произтичащи от пазарите, от ниските лихви и от дълговите равнища, от "високи" на "системни". И предупреди, че очаква те да нарастват през следващите шест месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във