Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Банк дьо Франс": Корпоративният дълг поставя финансовата система в риск

Нарастващият корпоративен дълг и очакваните нови бизнескарантини, наложени от ръста на заразените от COVID-19, създават системен риск за френския финансов сектор, който ще продължи да се повишава през идните месеци, алармира централната банка на страната. Задъженията на нефинансовите компании в момента са най-големият фактор за колебания в системата, посочва в първия си за годината преглед на финансовите рискове "Банк дьо Франс". А след второто затваряне на някои бизнеси през ноември 2020-а, което не е поразило чак толкова тежко част от засегнатите фирми, евентуалното забавяне на икономическия подем ще затрудни погасяването на дълговете, натрупани от началото на кризата. 

"Ако сценарият за бавно възстановяване на стопанството се потвърди, значителното увеличение на изпадналите в неплатежоспособност дружества извън финансовия сектор ще влоши резултатите на банките заради ръста на загубите и на кредитните провизии", предупреждават френските централни банкери.  

Негативната стопанска перспектива пък може да нажежи дебата за рестрикциите върху банковите дивиденти в условията на продължаващата пандемична криза. Въпреки че в средата на миналия месец Европейската централна банка вдигна забраната за възмездяване на банковите инвеститори, тя наложи стриктин ограничения, провокирали възраженията на ред банкови шефове, между които и на председателя на "Сосиете женерал" - Лоренцо Бини-Смаги.

"Банк дьо Франс" може да допусне "предпазливо възстановяване на разпределението на дивиденти, за да не изтощава източниците на банков капитал в бъдеще", заяви на пресконференция за медиите вторият заместник председател на институцията Силви Гулър. И добави, че "всеки икономически играч трябва да поеме своята отговорност". 

Френската централна банка подчертава също, че, макар и продължаващата политика на свръхниски лихвени проценти да оказва натиск върху печалбите на кредиторите, техните силни баланси ще им позволят да продължават да отпускат заеми и да подкрепят икономическото възстановяване. 

Предупрежденията на Френската централна банка се появяват в условията на растяща несигурност за икономическата перспектива и за вероятността от по-нататъшни, произтичащи от разпространението на вируса, рестрикции. Германия и Великобритания вече въведоха драконовски мерки за овладяване на заразата, а Франция удължи срока, в който ресторантите и баровете ще останат затворани, защото броят на заразените от COVID-19 се задържа доста над целевети числа на правителството. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във