Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНК АУСТРИЯ ВИЖДА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА

Докато българските политици и обществеността у нас се чудят дали страната ни ще стане член на ЕС на 1 януари 2007 г., някои големи чуждестранни банки вече говорят за присъединяването ни към Еврозоната и за въвеждането на еврото като единствена платежна единица в страната ни. В публикуван през седмицата анализ на Банк Аустрия, която е собственик на българските Ейч Ви Би Банк Биохим и на ХЕБРОСБАНК, изрично се казва: След присъединяването си към ЕС България и Румъния ще насочат усилията си към включването в монетарния съюз възможно най-скоро. Особено по отношение на България може да се очаква, че страната ще може да въведе еврото преди някои други държави от Централна и Източна Европа като Полша, Чехия и Унгария.
Според икономистите на Банк Аустрия семейството на страните, въвели еврото, може да се увеличи в началото на 2007 година. Предполагаме, че Словения ще получи зелена светлина за влизане в Еврозоната. За Литва може да се очаква, че тя ще бъде възпрепятствана от твърде високата инфлация, смята Мариане Кагер, главен икономист на австрийската банка.
През март Словения и Литва поискаха оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността си да въведат еврото. Словения изпълнява всички критерии за членство е еврозоната. Най-голямото предизвикателство беше изпълнението на критерия за инфлация, което страната преодоля чрез добре координирани мерки на правителството и централната банка.
Не очакваме по-големите от новите страни членки на ЕС като Полша, Чехия и Унгария да се присъединят към еврозоната в настоящото десетилетие, смята Мариане Кагер. Според анализаторите на Банк Аустрия тези държави вероятно ще влязат в еврозоната около 2012 година. Чехия, и Полша не са склонни да се откажат от автономната си фискална политика и политиката за обменния курс. Основната пречка за бързото въвеждане на еврото в Унгария е невъзможността да се постигне напредък в намаляването на бюджетния дефицит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във