Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНК АУСТРИЯ ПРЕДУПРЕДИ ЗА ВИСОКИЯ ДЕФИЦИТ ПО ТЕКУЩАТА СМЕТКА

Преките чуждестранни инвестиции в България засега компенсират големия дефицит по текущата сметка на държавата ни, смятат експертите на Банк Аустрия, подготвили специален анализ за финансовата стабилност на страните от Централна и Източна Европа. Според председателя на управителните съвета на Ейч Ви Би Банк Биохим и на ХЕБРОСБАНК Петер Харолд, рисковете за българската икономика, свързани с дефицита по текущата сметка на платежния баланс през следващите две години, ще останат в разумни граници. С други думи, чуждестранните инвестиции ще продължат да покриват въпросния дефицит.
Числата в сравнителните таблици, публикувани към доклада на Банк Аустрия, не дават основание за оптимизъм. Прогнозите са, че през 2006 г. дефицитът по текущата сметка на платежния баланс ще достигне 15% от брутния вътрешен продукт, или около 3.45 млрд. евро, а чуждестранните инвестиции ще са 2.2 млрд. евро. Следователно за покриването на около 1.25 млрд. евро ще трябва да се разчита на трансфери от чужбина - това са парите, които работещите извън България сънародници пращат на близките си у нас. Същата ситуация се очертава и през 2007-а, когато според прогнозите се очаква дефицитът по текущата сметка да падне до 12% от БВП, или около 3 млрд. евро, а чуждестранните инвестиции да останат на равнище от 2.2 млрд. евро. А едва ли държава, която претендира, че има пазарна икономика и иска да влезе в ЕС, трябва да разчита на гастербайтерите си, за да запълва дупките в платежния си баланс.
Изнесените от Банк Аустрия статистически данни всъщност показват един доста неприятен факт. А именно, че българските предприятия са неконкурентоспособни и не могат да задоволят както търсенето на стоки и услуги на вътрешния пазар, така и да осигурят достатъчно голям ръст на износа. По тази причина държавата ни е на второ място по размер на дефицит по текущата сметка на платежния баланс сред десетте страни, в които освен нас са включени Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна гора, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Словения. Този дефицит се определя от австрийските анализатори като основното предизвикателство пред българската икономика. Пред нас е само Босна и Херцеговина, където този показател е направо катастрофален - 24.4% от БВП за 2005 г., а прогнозата за 2006-а е 22.6 процента.
Останалите държави в Централна и Източна Европа са с далеч по добри съотношения на дефицита по текущата сметка на платежния баланс спрямо брутния си вътрешен продукт. За Румъния през 2005 г. той е 9% от БВП и до края на 2007 г. се окачва да се запази на това равнище. При това анализаторите на Банк Аустрия прогнозират, че през следващите две години северната ни съседка ще привлече чуждестранни инвестиции за 13 млрд. евро срещу 4.4 млрд. евро за България.
Дефицитът по текущата сметка на Унгария през следващите две години ще се движи в рамките на 7.5 -7.9% от БВП, а чуждестранните инвестиции ще достигнат общо до 7 млрд. евро.
Прогнозите за нови капиталовложения отвън за Чехия са общо за 13.66 млрд. евро, като дефицитът по текущата й сметка ще се движи между 2.3 и 2.5% от БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във