Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банановите гиганти Fyffes и Chiquita ще се слеят

Ирландската фирма за плодове Fyffes и американският й конкурент Chiquita ще се слеят, за да създадат най-голямата компания за банани в света на стойност близо 1 млрд. долара. Новата фирма с името ChiquitaFyffes се очаква да продава близо 160 млн. бокса с банани годишно - повече от всеки друг конкурент.

"Това е много важна сделка за Chiquita и Fyffes, която ще слее в едно най-доброто от двете компании", заяви шефът на Chiquita Ед Лонерган. Според него консолидацията ще помогне за намаляване на разходите и разширяване на пазарите.

Новата компания ще бъде листната на борсата в Ню Йорк, а след сливането акционерите на Fyffes ще притежават близо 49.3% от обединената компания.

Печалбата на Fyffes за 2013-а нараства с 9.8% преди данъци до 28.7 млн. евро, показват финансовите отчети на компанията.

Четири фирми доминират в момента на световния пазар за банани - Chiquita, Dole Food Company, Fresh Del Monte и Fyffes, по данни на ООН. Според Дейвид Холохан, анализатор в Merrion Stockbrokers предстоят още консолидации в сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във