Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАКБ взема ски център “Картала”

Българо-американска кредитна банка, в която бившата половинка на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова неотдавна придоби 49.09% от акциите, може би е бъдещият реален собственик на ски център Картала, стана известно през седмицата. Необслужваният кредит от 4 125 200 евро, изтеглен от фирма Прима инвест БГ ООД на бизнесмена Илия Ризов през 2006 -а, е причината банката да реши да си прибере ски центъра. Въпреки че след първоначалния договор са последвали осем облекчаващи анекса (само до края на 2008-а), дългът не е погасяван и кредитополучателят е на път да загуби заложеното имущество.
Любопитна подробност е, че ипотеката не включва построената начална станция на кабинковия лифт, която заедно със самото съоръжение е най-голямата инвестиция в курорта. Имуществото, заложено пред банката, е върху незавършен средношколски лагер в землището на село Бистрица с площ 400 кв. м, складова база в Благоевград, почивна станция в местността Бетоловото над Разлог, апартамент в Благоевград ведно с прилежащи тавански помещения, мазе и гараж. Има заложени и движими вещи, като машини за утъпкване на сняг, шевни машини, копирна техника, товарни автомобили и т.н.
Историята около този център е доста любопитна.Той беше изграден в съдружие между община Благоевград, която има 8% дял, и фирма Прима инвест БГ ООД на Ризов. Договорът за съвместна дейност бе подписан от екскмета на Благоевград Лазар Причкапов по предложение на дясната му ръка заместник-кмета по строителството Георги Милев. Всичко около този градеж бе изпреварващо. Дори при пуска му липсваха купища документи. Като се тръгне от задължителните проекти за въздействие върху околната среда и се стигне до това, че не бе изградена проектираната междинна станция на четириседалковия кабинков лифт с обща дължина 3200 м при 1000 м денивелация. Да не говорим, че Ризов беше построил незаконно част от началната станция на лифта върху... общински терен. И всичко това без съгласието на общината. Неизвестно защо този проблем бе неглижиран.
Обяснението дойде малко по-късно, когато стана ясно, че строителният надзор на обекта е бил възложен именно на фирмата на съпругата на заместник-кмета Милев. Екоорганизациите също скочиха срещу този проект. Въпреки купищата нередности обаче се стига до куриозния случай, когато през зимата на 2009-а бившият премиер Сергей Станишев се опита да си направи политически предизборен пиар, рекламирайки ски центъра като Грижа за развитие на региона. Опитът му излезе твърде комичен, след като пуснатият специално за неговото посещение кабинков лифт... аварира, а той вися в него високо над земята сума ти време.
Настоящият градоначалник Костадин Паскалев очевидно се е спазарил с общинския съвет, защото сега дружно се опитват да вкарат батака около това строителство в законови рамки. На последната сесия на общинския съвет на Благоевград е била одобрена и фактическата подялба на собствеността между Прима инвест БГ ООД и община Благоевград. След това решение общината е придобила дял и е станала изключителен собственик на 4215 кв. м в местността Картала, предназначени за подземни гаражи, а фирмата на Ризов е собственик на 1488 кв. м общинска земя при началната станция на кабинковия лифт, четириетажната прилежаща сграда и урегулираните поземлени имоти за подстанция и помпена станция. Сега Илия Ризов трябва да плати общинската земя, за което банката е готова да му помогне, но като залог вече вероятно ще послужат узаконените четириетажна сграда и началната станция на лифта. Така практически БАКБ ще стане собственик на курорта, защото прогнозите са, че Ризов ще продължава да затъва и едва ли ще може да погасява огромния си кредит. Въпреки това той е получил от финансистите висока оценка за направеното, което значително надхварляло като стойност отпуснатия кредит от 4 125 200 евро. Според експертно мнение, за да се развие ски центърът като зимен курорт, трябва да се инвестира в добър мениджмънт, нещо, с което може би ще се ангажира банката. Заради ситуацията с проекта кметът на Благоевград Костадин Паскалев няколко пъти се е срещал с изпълнителния директор на банката Димитър Вучев. За да не се спекулира покрай изборите с името на Цветелина Бориславова и Бойко Борисов, уреждането на проблема със ски центъра и потенциалната собственост върху него вероятно ще се реши след изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във