Банкеръ Daily

Финансов дневник

БАКБ придобива дял във фирмата, създала тикет системата в София

Българо-американска кредитна банка АД извършва инвестиция в технологичната компания „Тикси“ АД, като записва акции от увеличението на капитала на дружеството и така придобива 6.25 %. Фондът Си Ес Ай Еф АД, чийто мажоритарен акционер е Цветелина Бориславова, също участва в увеличението на капитала на дружеството, като записва дял от 12.50%.

Сделката е част от стратегията за инвестиции в компании, свързани с дигиталната икономика и устойчивото градско развитие, и трансформирането на БАКБ във високо технологична финансова институция, съобщиха от банката.

„Тикси“ създава технологични решения за интелигентни транспортни системи и  електронни разплащания. Основният фокус на компанията е в развитието на интегрирани системи за „умни“ градове. В портфолиото на „Тикси“ се включват софтуерни продукти и инфраструктурни решения в областта на интелигентния транспорт, част от които са: платформа за издаване и валидиране на електронни билети, софтуер за управление и контрол на трафика, мобилни приложения за закупуване на електронни превозни документи, система за управление на паркиране в градска среда,  електронни услуги на общини.

Сред най-големите проекти, в които компанията е участвала през годините са: автоматичната система за електронно таксуване на градския транспорт в София, създаване на приложения за паркиране и интегриране с мобилните оператори, платформа за онлайн продажба на билети на Български държавни железници, уеб портал за купуване и презареждане на билети и карти в Русе, контрол на публичния транспорт в Дупница и  други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във