Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАКБ ПРЕЛЪСТИ ТЕМЕНУГА ГАЗДОВА

На 3 юли две банки ще си разменят един мениджър. Но докато в дневния ред на общото събрание на Корпоративна банка има точка - промени в органите на управление, акционерите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) не са записали, че ще обсъждат рокади в съвета на директорите си. БАКБ обаче има само двама собственици - Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ) и главният й изпълнителен директор Франк Бауер, които имат пълното право по време на събранието да решат, че ще гласуват за изменение в мениджърския екип на банката. Новият й изпълнителен директор ще бъде Теменуга Газдова, която в момента заема същата длъжност в Корпоративна банка, където отговаря за кредитирането, счетоводството, анализите и прогнозите и за правния отдел.
В БАКБ тя ще поеме отговорностите на сегашния изпълнителен директор Димитър Вучев, който вече е главен изпълнителен директор на пенсионния фонд Родина (в него акционери са БАИФ и Банка ДСК). Вучев обаче ще запази мястото си на член на мениджърския екип на БАКБ. Но ангажиментите по оперативното й управление ще легнат на плещите на Теменуга Газдова и на Стоян Динчийски, който ще бъде назначен за прокурист.
В банковите среди се коментира, че американците са приели нова стратегия за развитие на БАКБ, чиято цел е бързото й разрастване на финансовия ни пазар. За осъществяването й те се нуждаят от мениджъри, които в детайли познават особеностите му. А досега Газдова е работила в банки, чиито капацитет и обем на операциите са сходни с тези на БАКБ. Това е и един от мотивите тази институция да иска да я приобщи към екипа си.
Банкерката - с дванайсетгодишен стаж във финансовото министерство, вече има и значителен опит в работата с фирмите, които ще си останат основният приоритет на българо-американската кредитна институция. В началото на 1996 г. Газдова участва в създаването на приватизационния фонд България (по-късно той се преименува на Индустриален холдинг България) и стана негов изпълнителен директор. От този момент започва кариерата й в структурите на застрахователната групировка България сега Алианц България холдинг.
През 1997 г. застрахователят купи фалиралата Ямболска банка и върху руините й изгради кредитната институция България Инвест. Теменуга Газдова е прехвърлена в новата финансова структура на групировката. От лятото на 1997 г. до август 1998 г. тя е началник на специализираната служба Вътрешен контрол на новосъздадената банка, а след това е назначена и за неин изпълнителен директор.
Ръководството на България Инвест, в което участваше и Газдова, успя да се справи с всички наследени от Ямболската банка негативи и да покрие старите й задължения за около 4.8 млрд. стари лева. Няколко пъти мениджмънтът на банката претърпя промени, но Теменуга Газдова остана в него през целия период, докато България Инвест се бореше да заеме своята ниша на финансовия пазар. В момента институцията е с балансово число над 150 млн. лв. и демонстрира потенциал да се нареди сред проспериращите банки на нашия пазар. Газдова обаче се раздели с България инвест още през август 2000 г. и прие да стане изпълнителен директор на току-що приватизираната Корпоративна банка. Два месеца по-рано тя бе продадена от собственика й БУЛБАНК на 11 чуждестранни фирми, като по това време балансовото й число бе около 14 млн. лева. Новият й мениджърски екип, в който освен Газдова влязоха Иван Константинов и Цветан Василев, успя бързо да разшири операциите на банката и в момента общият размер на активите й е около 30 млн. лева. Сега, разделяйки се най-приятелски с колегите си, Газдова е готова да приеме и новото предизвикателство, което й поставя БАКБ. А то отново е свързано със завоюването на нови пазарни позиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във