Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАКБ преизбира надзорния съвет

Козметични, но необходими промени ще приемат акционерите на Българо-американска кредитна банка на годишното си общо събрание, насрочено за 23 април. На него за членове на надзорния съвет ще бъдат избрани Евгений Иванов и Кирил Манов. Става дума за преизбирането на тези двама души, защото мандатите им изтичат. Новите им мандати ще са до 5 юли 2016-а, както на всички други членове на надзора, поясни за БАНКЕРЪ председателят на надзорния съвет на банката Цветелина Бориславова, чийто фонд СИЕСАЙЕФ притежава 61.43% от акциите на банката.


На годишното общо събрание от отговорност ще бъдат освободени всички членове на надзорния съвет за дейността си през цялата 2012-а. Същото решение ще бъде взето и за членовете на управителния съвет, ръководили банката през 2012-а.


По-важната част от събранието ще е разглеждането и приемането на доклада на управителния съвет за дейността на БАКБ през 2012-а и годишните й баланси и отчети. Вярно е, че приключваме годината със загуба, но тя е далеч по-малка от тази през 2011-а, когато купихме БАКБ от ирландската Алиет Айриш Банк. Което означава, че се развиваме добре. Имаме солиден капитал, който гарантира стабилността ни. Освен това успяхме да приключим няколко големи дела за собствеността върху няколко имота, по които е имало отпуснати големи заеми. Сега сме на финала в преговорите за продажбата им и очакваме от тези сделки да получим около 20 млн. лева. Тъй като кредитите са на 100% провизирани , при успешни продажби ще можем да запишем получените суми директно като положителен финансов резултат. С него ще можем да покрием цялата загуба от 2012-а, коментира Цветелина Бориславова.


Данните от годишния неконсолидиран отчет на банката показват, че през 2012-а загубата наистина е свита от 37.97 млн. на 19.8 млн. лева. Активите на банката са нараснали, както и депозитите, които е получила от граждани и фирми. Успяхме да вкараме нов бизнес в БАКБ, който тепърва ще увеличи приходите от лихви, такси и комисиони, които са основата на доходите за всяка една нормална банка, каза Бориславова. По думите й излиза, че кредитната институция е преодоляла негативните ефекти на лошото финансово наследство, което оставиха ирландците и предишният мениджмънт, и вече по-спокойно може да работи за развитието си на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във