Банкеръ Daily

Финансов дневник

БАКБ изкупи от БТК финтех компания за моментални разплащания

Българо-американска кредитна банка приключва процеса по придобиване на 100% от дяловете от капитала на дружеството "Пейтех". Преди дни банката е сключила договор с БТК ЕАД за 50% от капитала на "Пейтех", като по този начин става негов едноличен собственик. 

Дружеството "Пейтех" бе създадено в началото на тази година,  като съвместна инвестиция на БАКБ и БТК, с основна цел разработване на портфейлни услуги. До момента дружеството работеше по разработването на процеси и избор на технологичен доставчик, както и подготовка за лицензиране като дружество за електронни пари. БАКБ очаква със сделката да се ускорят процесите и да представи на пазара атрактивно и удобно решение, което да привлича клиенти от целия спектър на пазара в страната.

С реализирането на сделката БАКБ продължава стратегията си за навлизане на пазара на моментални разплащания, известен като "портфейлни услуги".

"Мобилните плащания и дигиталните портфейли вече са част от ежедневието на потребителите. Финансовата индустрия е изправена пред изпитанието да въвежда иновации с възможно най-бързо темпо, поради растежа на fintech сектора и промените в предпочитанията и поведението на потребителите. Това налага банките и всички финансови институции да променят не само много процеси от своя бизнес, но и да предлагат нови технологични продукти, за да продължат да бъдат в крак с времето и особеностите на средата. Банката вече трябва да бъде в джоба на потребителя. Амбициите на БАКБ са бързо да навлезем на този пазар, за което ни е необходим пълен контрол върху дружеството и предстоящите стъпки по неговото лицензиране“, посочи председателят на Надзорния съвет на банката Цветелина Бориславова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във