Банкеръ Daily

Финансов дневник

БАКБ и ИНВЕСТБАНК наддават за "Банка Пиреос България"

S 250 ab76ca4e c50a 479e b379 a17b475a2278

За придобиването на "Банка Пиреос България" са подадени пет обвързващи оферти, съобщи в  началото на седмицата гръцкият  информационен сайт banks.com.gr.  Според сайта участници в наддаването са: три български банки, освен тях - консорциум от фондове, а също и базираната в Гърция "И Еф Джи Юробанк" - собственост на канадски инвестиционни фондове, които контролират у нас Пощенска банка.

По информация на "БАНКЕРЪ" през следващите седмици всеки  от кандидатите, подал обвързваща оферта за "Банка Пиреос България", ще бъде поканен от продавача - гръцката "Пиреос Банк" за допълнителни разговори. Очакванията са до края на лятото продавачът  да избере крайния купувач, с който да подпише предварителен договор. След това започва процедура по искане и даване на разрешения за сделката от регулаторните органи на държавите, в които са базирани продавачът, купувачът и продаваната банка. Банкери коментират, че при подобно развитие на събитията най-вероятно  "Банка Пиреос България" ще има нов собственик до края на годината и ако това е българска кредитна институция, ще последва процес на консолидация, който ще отнеме поне още половин година.

Кои са в действителност  кандидатите, за които се говори в  момента? 

Ако информацията на гръцкия сайт за участието на "И Еф Джи Ювробанк" е вярна,  успехът  на нейната оферта за "Банка Пиреос България" ще доведе до последващото вливане на продаваната банка в Пощенска банка. Подобен интерес към "Банка Пиреос България" е напълно логичен, след като през 2015-а Пощенска банка придоби и погълна активите на българския клон на "Алфа Банк" - друга голяма гръцка кредитна институция.

Що се отнася до трите български кредитни институции, направили обвързващи оферти за покупката на "Банка Пиреос България", съпоставката на фактите ни води към предположението , че Пощенска банка е едната  от тези институции и тя  е подала обща оферта с "И Еф Джи Юробанк". Вестник "БАНКЕРЪ" си направи труда да запита представители на почти всички банки у нас, за които в момента се знае, че искат да придобият други кредитни институции, дали участват в наддаването за "Банка Пиреос България". Част от тях въобще отказаха да коментират, други отрекоха да имат нещо общо с въпросната продажба и  помолиха имената им да не бъдат свързвани  с нея.

Но проучването ни със сигурност установи, че сред инвеститорите, подали обвързващи оферти за "Банка Пиреос България",  са Българо-американска кредитна банка и ИНВЕСТБАНК. Припомняме, че двете кредитни институции бяха съперници и в наддаването за ТБ "Виктория".

Факт е, че и БАКБ, и ИНВЕСТБАНК се опитват да се разширяват чрез придобивания на други банки. Успешното  придобиване на "Банка Пиреос България" би ги изстреляло рязко нагоре в класацията по размер на активите и по пазарен дял във финансово-кредитната ни система. Наддаването за "Банка Пиреос България" обаче не може да се сравнява с това за ТБ "Виктория". Причината е, че продаваната банка е много по-голяма и от БАКБ, и от ИНВЕСТБАНК и като активи, и като размер на капитала. Собственият капитал на "Банка Пиреос България" към края на март 2018-а по данни на БНБ е 379.3 млн. лв., докато този на БАКБ е 174.2 млн. лв., а на ИНВЕСТБАНК е 154.6 млн. лева. Това автоматично означава две неща: едното е, че  и БАКБ, и ИНВЕСТБАНК ще участват в наддаването не самостоятелно, а с партньори. Другото е, че  и двете банки вероятно ще предложат за покупката на "Банка Пиреос България" сума, която е по-малка от размера на собствения й капитал.

Консорциумът  от фондове, който според гръцкия сайт също е подал обвързваща оферта за "Банка Пиреос България",  някои банкери "разшифроваха" като  група инвеститори, водени от американския фонд "Apollo Global Managment", които проявяват интерес към покупката на българската "Сосиете Женерал Експресбанк" и на голям пакет акции от Първа инвестиционна банка. Други наши финансисти обаче са категорични, че тази група не участва в сделката за "Банка Пиреос България", а за нея са подали оферта група инвеститори, водени от глобалния фонд "АDM Capital", който през 2012-а заедно с ЕБВР закупи 30% от акциите на "Приста Ойл Груп" - холандското дружество, което е мажоритарен собственик на "Приста Ойл Холдинг". През 2016-а обаче братята Пламен и Атанас Бобокови, които са основатели и мажоритарни собственици на групата "Приста Ойл", обявиха, че са изкупили обратно акциите от "ADM Capital" и от ЕБВР, а сделката била финансирана със заем за 50 млн. евро от "УниКредит Булбанк".

Така или иначе, подробностите ще научаваме тепърва, но е видимо, че се очертава  надпреварата между кандидат-купувачите за "Банка Пиреос България" да бъде доста вълнуваща, а изходът й да предизвика сериозни промени в българския банков сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във