Банкеръ Daily

Финансов дневник

БАКБ: Българската икономика продължава да е в добра кондиция

Българската икономика продължава да е в добра кондиция. Евентуалното забавяне на европейската икономика е източник на притеснение, тъй като българската икономика е изключително свързана с тази на Европа. Това каза Илиан Георгиев, член на УС и главен изп. директор на Българо-американската кредитна банка  (БАКБ) по BloombergTV.

Георгиев коментира съкращенията в български фирми, които изнасят стоки за Германия."Индустриалните предприятия следят поръчките, които имат за следващия месец. Може би това е първият сигнал за действително забавяне, което може да се разпространи върху българската икономика".

От БАКБ смятат, че БВП на България ще продължи да расте с доста по-умерени темпове. По думите на директора, моторите на ръста са вътрешното потребление и инвестициите. "Очаква се след няколко години да започнат да се реализират големи инфраструктурни проекти. Има и довършване на доста инвестиции в сферата на строителството", заяви той. "Оставаме умерени оптимисти за развитието на българската икономика. Тя вероятно ще нарасне с близо 3%", подчерта още Георгиев.

Той говори и за влиянието от Brexit върху Европейския съюз и България. "Съществуват рискове за българската икономика. Имаме много връзки с Лондон по линия на доставки и българи, които са във Великобритания", заключи банкерът.

 

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във