Банкеръ Daily

Финансов дневник

Азиатските акции поскъпват, след плановете на Китай да промени лихвената политика

В началото на новата седмица азиатските акции се повишиха, подкрепени от решението на Китайската централна банка да промени лихвената политика - ход, който окуражи инвеститорите, съобщава Ройтерс. 

Народната банка на Китай представи в събота ключови реформи за лихвените проценти, за да помогне за намаляването на разходите за финансиране на малкия бизнес и да подкрепи забавящата се икономика, на фона на бурната търговска война със САЩ. Този ход помогна на китайските акции да постигнат печалби днес. Надеждите, че големите икономики ще се стремят да подкрепят забавянето на растежа със стимули, са помогнали за облекчаване на някои от страховете за рецесия, които се появиха на пазарите миналата седмица.

Индексът Shanghai Composite се повиши с 1.6%, а по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite нарасна с 2.4 на сто. Хонконгският Hang Seng добави близо 2% към стойността си.

През последните седмици тревогата за рецесия, предизвикана от инверсия в кривата на доходност на облигациите в САЩ, доведе до разтърсване на финансовите пазари. Това предизвика спекулации за по-голяма подкрепа от страна на създателите на политики, включително от страна на Федералния резерв на САЩ, който миналия месец намали ставките за първи път след финансовата криза.

Японският Nikkei 225 нарасна с 0,8%.

Акциите на Уолстрийт се възстановиха в петък, след като германското коалиционно правителство постигна споразумение за отказ от правилото за балансиран бюджет в случай на рецесия и след като правителството в Берлин заяви готовност да излезе на бюджетен дефицит чрез увеличаване на държавните разходи, ако страната навлезе в икономическа рецесия.

Йената отслабна за трета поредна сесия. Японската валута за последно се търгуваше на 106,37 за долар, като се отдръпна от 7-месечения си пик от 105,00 за долар, достигнат преди седмица, когато събитията, включващи протестите в Хонконг и срива на пазарите в Аржентина, предизвикаха нов пристъп на безпокойство, вече разтърсени от търговската война между САЩ и Китай.

„Пазарите изглежда се насочиха към еднопосочен маршрут, но надеждите след докладите за германските стимули са помогнали за спиране на стабилното влошаване“, каза Аяко Сера, старши пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust. „Що се отнася до стъпките на Китай, трябва да се разбере, че най-новите мерки са насочени към пазари, които вече са широко регулирани. Но последният ход на Китай все пак трябва да осигури облекчение на пазара", добави експертът.

Фючърсите на суровия петрол Brent спечелиха 1,15% до 59,31 долара за барел, а цената на американския лек суров петрол добави малко над процент в сутрешната търговия и към момента се движи около 55,40 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във