Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Австрийските банки губят доверието на клиентите

Доверието към банките в Австрия продължава да спада, като скептицизмът се увеличава сред 39% от австрийците, показва проучване на одитиращата и консултантска компания Ernst & Young. Само с 5% се увеличават тези, които вярват на банките.

Проучването показва още, че голяма част от австрийците продължават да бъдат предпазливи към финансовите институции.

През 2013 г. западноевропейските банки са загубили близо 40% от доверието на клиентите, главно заради последиците от финансовата криза, докато само 9% са спечелили доверието на потребителите. В световен мащаб, всеки пети клиент е загубил доверие в банките, докато всеки трети все още им вярва.

Анализът на Ernst & Young показва, че австрийците избягват да посещават банковия клон. Само десет процента признават, че често ходят до кредитора си. В Германия 16 на сто заявяват, че редовно посещават банката, докато в световен мащаб този дял е 24 процента.

От всички анкетирани държави, в Австрия клиентите най-много предпочитат да използват банкомати, а 66% от анкетираните австрийци признават, че използват АТМ-ът поне веднъж седмично. За сравнение една 50 на сто от германците правят това.

Проучването е направено сред 33 000 души в 43 държави.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във