Банкеръ Weekly

Финансов дневник

АВСТРИЙЦИТЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ БИОХИМ

Приватизацията на БИОХИМ разбуни духовете и съвсем преждевременно даде основание на Банковата консолидационна компания да се похвали, че продажбата на последната държавна кредитна институция е провокирала интереса на сериозни чуждестранни инвеститори. Събитията от последните дни обаче сочат, че този интерес вероятно ще се окаже фикция.


Аустриа Банк Кредитанщалт Интернешънъл, Райфайзенбанк (България), БНП-Париба, Банка Национале дел Лаворо, Търговска банка на Гърция и регистрираната на Каймановите острови компания Ай Риджънт.Ком, които взеха от БКК меморандуми за продажбата на БИОХИМ, сега се оттеглят един по един. По-точно е да се каже, че те са направили своя маркетинг и очевидно не виждат смисъл да се включват в надпредварата.


Във финансовите среди се коментира, че от участие в приватизацията вече са се отказали Аустриа Банк и Райфайзенбанк (България). Същото се очаква да стори Банка Национале дел Лаворо и БНП-Париба, която и до момента не е поискала от консолидационната компания да й определи дата, за да направи оценка на правното и финансовото състояние (дю дилиджънс) на БИОХИМ. Според Цветан Цеков, изпълнителен директор на банката, подобна оценка са направили от Ай Риджънт.Ком, а в момента в БИОХИМ са експертите на Търговска банка на Гърция, които ще работят там още една седмица.


Съветът на директорите на БКК определи 28 декември 2000 г. като краен срок за подаване на оферти за БИОХИМ. Той е напълно приемлив за Ай Риджънт.Ком и Търговска банка на Гърция, които, както се очертава, ще останат единствените кандидати. Интересът им към държавната банка е оправдан, тъй като и двамата инвеститори добре познават българския пазар.


Офшорната компания Ай Риджънт.Ком, собственик и на 97.6% от ХЕБРОСБАНК, се очертава като най-големия мераклия за БИОХИМ. Гръцкият кандидат-купувач - Търговска банка на Гърция, пък е една от най-влиятелните финансови групировки в южната ни съседка. Заедно с дъщерната си фирма Къмършъл Венчърс тя притежава 81.5% от капитала на работещата в България Интернешънал Комършал Банк.


Според запознати с очакванията на БКК, консолидационната компания, като продавач на държавните банки, се надява да получи около 50 млн. г. марки за акциите си в БИОХИМ, което още не значи, че някой от потенциалните купувачи ще е склонен да даде толкова пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във