Банкеръ Daily

Финансов дневник

Австрийци, германци и турци "изгоряха" с биткойни за стотици милиони

Над 10 000 австрийци са загубили около 12 000 биткойна след срив на електронната система (борса) Optioment в края на октомври 2017 г., пише Die Presse. Засега точната сума, която са загубили потърпевшите, е неизвестна, но според оценки на вестника, става дума за около 100 млн. евро.

Освен австрийци, са пострадали и граждани на Германия и Турция. В края на януари австрийската служба за надзор на финансовите пазари FMA даде на прокуратурата електронната платформа Optioment, заради подозрения, че нейните организатори са изградила финансова пирамида, информира изданието.

Optioment е функционирала като маркетингова система с различни нива. Много от инвестиралите в нея казват, че организаторите са обещавали доходност от 1,5 до 4 процента на седмица и допълнителни бонуси за привличане на нови участници.

Системата Optioment е основана от трима души. По време на срещите си с инвеститорите те се представяли като „тримата мускетари”, като показвали шоу с въображаеми китари и организирали сеанси за медитация, за да могат участниците „да усетят колко са застраховани вложенията им”, твърдят  участници в пирамидата.

Нейните организатори са заявявали, че постигането на обещаното увеличение на доходността е било осигурено от робот-оператор на криптовалутата. В един от видеоклиповете те обясняват: “Вашите биткойни не изчезват. Те работят, вместо да дрънкат в портмонетата ви. Ако всички ние работим, нашите биткойни също ще работят повече за нас.”

Австрийските власти са се обърнали към Интерпол за помощ да издири тримата заподозрени за организиране на престъпната схема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във