Банкеръ Daily

Финансов дневник

Австралийската икономика расте с най-бавни темпове след глобалната финансова криза

Ръстът в икономиката на Австралия се е повишил леко през последното тримесечие, но годишният темп се е забавил до най-бавния за десетилетие, затвърждавайки необходимостта от предприемането на по-нататъшно облекчаване на паричната политика и повече стимули от страна на правителството, съобщи Ройтерс.

Стойностите на брутния вътрешен продукт разкриват, че икономиката на страната е нараснала с 0.4% през първите три месеца на годината, а през четвъртото тримесечие се е увеличила с 0.2%. Правителствените разходи и износът са основните фактори, допринесли за растежа през тримесечието, докато спадът на разходите на домакинствата е подпомогнал едва с 0.1% за БВП на Австралия.

Годишният БВП на страната се е покачил под тенденцията от 1.8%, което е най-слабият темп на растеж от световната финансова криза насам, когато забавените заплати и спадащите цени на жилищата значително ограничиха потребителските разходи.

"Ако погледнете компонентите на растежа, те са съпоставими с това, което ни показват частичните данни. Той подчертава много слабо вътрешно търсене през тримесечието. Икономиката продължава да расте с темпове под тенденцията и тази слабост вероятно ще продължи и през тази година. Това превръща прогнозата на Резервната банка на Австралия в оптимистична," заяви икономистът на Резервната банка на Австралия Су-Лин Онг.

Обезпокоена от забавящата се икономика, нарастващата безработица и инфлацията, централната банка на страната намали основния си лихвен процент с една четвърт процентен пункт до рекордно ниското ниво за последните три години на стойност от 1.25%. Намаляването на лихвите в Австралия се случва на фона на засилващия се спор между световните икономически сили и признаците за слабост на пазара на труда в страната. Мнозинството от 44 икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират второ подобно намаление през август, като някои от тях очакват да има и трето такова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във