Банкеръ Daily

Финансов дневник

Австралийската централна банка ще намали лихвите отново, ако се наложи

Бордът на Австралийската централна банка обсъди методите за вкарване на повече пари в икономиката на фона на нарастващото търговско напрежение между Китай и САЩ и опасенията от местен спад, предават западни медии.

Протоколът от юлското заседание разкрива, че бордът е разгледал използването на „неконвенционални мерки на паричната политика“ от други страни и че банката се подготвя за прилагане на количествени мерки за облекчаване, ако се наложи. Това може да включва закупуване на държавни ценни книжа, предоставяне на дългосрочно финансиране на банките за подпомагане създаването на кредити, закупуване на активи от частния сектор и валутна намеса, за да се предотврати заплахата от рецесия.

„Управителният съвет на банката прецени, че е целесъобразно да оцени развитието на световната и вътрешната политика преди да се обмислят по-нататъшни промени в паричната политика“, заявиха от Австралийската централна банка. „Несигурността за това как биха се развили споровете и колко ефективни биха били мерките в подкрепа на Китай, продължава да бъде важно съображение във връзка с перспективите за глобален растеж и от австралийска гледна точка“, подчертаха от ръководството на централната банка.

Банката отправи предупреждение във връзка с очаквания слаб растеж на заплатите, което може да намали разходите на домакинствата. Все пак в протокола се посочва, че перспективите за растеж са по-добри благодарение на понижаването на лихвите от юни и юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във