Банкеръ Weekly

Финансов дневник

АУСТРИЯ БАНК СЕ НАСТАНЯВА В БЪЛГАРИЯ

Представители на Аустрия Банк са запознали поудправителката на БНБ Емилия Миланова с намерението си да създадат собствена банка в България. Тя ще бъде изградена върху основата на работещия от близо пет години в София клон на Хипоферайнсбанк (България), чиято централа се намира в Мюнхен.
В управата на новата кредитна институция ще влязат директорът на софийския й клон Людмил Гачев и служителите на Аустрия Банк Хелмут Халер и Волфганг Хепс.
До средата на 2000 г. акционери на базираната в Мюнхен Хипоферайнсбанк (България) бяха германската Хипоферайнсбанк, която притежаваше 51% от капитала, и БУЛБАНК - собственик на останалите 49 процента. На 14 юли миналата година БУЛБАНК продаде акциите си на своя германски партньор, който стана едноличен собственик на Хипоферайнсбанк (България).
Три месеца след тази сделка германската Хипоферайнсбанк купи Банк Аустрия, а по-късно я натовари да отговаря за всички операции на двете институции в Източна Европа. В сферата на тези ангажименти попадна и Хипоферайнсбанк (България), чиято центала е в Мюнхен, а основните й сделки се извършват през софийския й клон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във