Банкеръ Daily

Финансов дневник

Атина ще съблазнява богати чужденци

Новото правителство на Гърция, което пое управлението на държавата през юли, се опитва да привлече вниманието на богати чуждестранни инвеститори. Това ще стане чрез огласената на 7 ноември нова данъчна рамка "временно жителство", която трябва да бъде гласувана до края на ноември и която е част от по-обширна данъчна реформа.

Според този план инвеститорите, които предпочетат да се преместят в Гърция, трябва да внесат еднократно плосък данък от 100 хил. евро плюс по 20 хил. евро за всеки член от семейството си. Те ще трябва да прекарват по 183 дни в годината в южната ни съседка и да инвестират минимум 500 хил. евро в националната икономика през първите три години от престоя си. Срокът на програмата е 15 години.

За инвеститорите, които са готови да вкарат 1.5 млн. евро в гръцки активи, данъчната тежест ще бъде намалена наполовина. За вложения от 3 млн. евро тя ще падне до 25 хил. евро. Специална клауза "дядо" ще защитава "правоимащите" от промени на политиката при смяна на правителствата.

Отделно предложение, което цели да привлече повече компании на гръцка територия, предвижда 15% еднократен данък при упражняване на опции, вместо облагането им като трудов доход и при предоставянето им като премиално възнаграждение. Този "опционен" план цели да стимулира инвестициите в технологичния сектор, да редуцира данъците на старшите мениджъри и да ги окуражи да се установят в Гърция, като същевременно спре изтичането на мозъци.

Администрацията на премиера Кириакос Мицотакис ще гони 2.8% икономически растеж през идната година - равнище, което кредитори и финансови институции оценяват като постижимо. Кабинетът вече деблокира мащабния проект Hellinikon (който предвижда трансформирането на неизползван терен за летище в интегриран недвижим имот, на който ще се построи луксозен хотел, места за увеселителни мероприятия, конгресен център и казино), издаде разрешителни на канадската компания за злато и базови метали - "Елдорадо голд корп." - да инвестира в сверената част на страната и планира да осъществи с бързи темпове приватизационната си програма.

Атина обаче трябва да положи доста по-активни усилия, за да "лъсне" имиджа си на приятел на бизнеса. Основното предизвикателство е да се привлекат инвестиции, които да създават работни места. Преди дълговата криза в страната размерът на фиксираните капиталови вложения бяха в размер на 20.6% от БВП на страната, докато през 2020-а очакванията са те да достигнат 13.1% от БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във