Банкеръ Weekly

Финансов дневник

АТБ ВДИГНА ЧЕРВЕН КАРТОН НА БНП-ПАРИБА (БЪЛГАРИЯ)

БНП-Париба (България) вече не е член на Асоциацията на търговските банки. Управителният съвет на АТБ е взел решение да я изключи от банковото сдружение, тъй като въпреки няколкото писмени напомняния тя не е внесла дължимата допълнителна вноска от 8 хил. лв. за закупуване на офис.
Банкови мениджъри коментират, че членовете на УС са били подразнени, най-вече от тона на писмото, което изпълнителният директор на БНП-Париба (България) Улрих-Гюнтер Шуберт бил изпратил до асоциацията в средата на април тази година. В него се казвало, че той не могъл да разбере съдържанието на писмените покани от АТБ, тъй като те били на български. Едва последното писмо, изпратено му от главния секретар на асоциацията Ирина Марцева, било на английски и затова шефът на БНП-Париба дал отговор именно на него. Според запознати с писмото на Шуберт, той обещавал управляваната от него банка да плати 8-те хил. лв. и освен това предлагал английският да стане втори работен език на АТБ.
Асоциацията е сдружение на банки, които са български юридически лица, а не частен клуб на мениджъри. Затова езикът, на който тя води кореспонденцията си, е българският и няма основание това да бъде променяно, коментира член на УС на АТБ, които не пожела името му да бъде назовано.
До края на април БНП-Париба (България) така и не превежда обещаните пари по сметката на асоциацията. Причината за това, според служители на чуждестранната банка, е, че изпълнителният директор Улрих-Гюнтер Шуберт е отсъствал от България. След като до края на април 8-те хиляди не идват по сметката на асоциацията, управителния й съвет преценява, че не може да чака повече БНП-Париба (България) да плати вноската, което е трябвало да стане до началото на тази година, и взема решение да я изключи от банковото сдружение. Според чл. 16 на Устава на асоциацията, именно управителният й орган е натоварен да показва червени картони на нередовните й членове.
На въпроса на в. БАНКЕРЪ как ще коментират отстраняването на банката от АТБ от БНП-Париба (България) отговориха: Считаме, че АТБ ще промени взетото решение, поради отпадане на основанието за това. Допълнителната вноска, изисквана в резултат на решение на извънредно общо събрание на АТБ за закупуване на сграда, е извършена.
Асоциацията планира да се нанесе в собствен офис от близо една година. Членовете й дори определиха максимална сума от 200 хил. щ. долара, която може да похарчи за целта. За да бъдат набрани необходимите средства, извънредното общо събрание на АТБ реши на 31 октомври 2000 г. всяка банка да внесе допълнително по сметките на асоциацията по 8 хил. лв. до края на миналата година. Заместник-председателката на управителния съвет на АТБ съобщи, че помещението от 256 кв. м вече е закупено. Вестник БАНКЕРЪ научи, че за новата придобивка АТБ е платила 190 хил. щ. долара.
На 3 май се проведе годишното общо събрание на асоциацията, което освободи от управителния й съвет Момчил Андреев, изпълнителен директор на БУЛБАНК, и Иван Радев, председател на надзорния съвет на ЮНИОНБАНК. На техните места без особена конкуренция бяха избрани изпълнителният директор на БИОХИМ Цветан Цеков и председателката на управителния съвет на Първа източна международна банка Анна Събева. С нов тригодишен мандат в УС на АТБ бе преизбран и главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев. Местата си в управата на Асоциацията запазват Спас Димитров, Ваня Василева, Димитър Атанасов и Димитър Костов. Управителният съвет преизбра за свой председател Спас Димитров, а за негова заместничка Ваня Василева. Общото събрание взе решение асоциацията повече да няма контролен съвет.
Гласувано бе също задължителните вноски, които банките членки на АТБ плащат всяка година, да бъдат намалени. Асоциираните членове вече ще превеждат по 3500 вместо 4000 лв., а пълноправните - ще внасят 7 хил. вместо 8 хил. лева. Банкерите приеха и доклада на управителния съвет на АТБ за дейността му през 2000 г. и бюджета за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във