Банкеръ Daily

Финансов дневник

Атанас Пеканов: Финансовият сектор ще е ключов за Зеления преход

Зеленият преход и дигиталният бум имат за цел да адресират проблеми в бъдещето. Това са глобални процеси, а Европа има амбицията да бъде първия въглеродно неутрален континент. САЩ, Великобритания и дори Китай вече са част от тези процеси. България макар и бедна, трябва да е в авангарда, но има нужда от подпомагане. То ще дойде по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Частният сектор обаче ще е катализатор на тези промени, а финансовият сектор ще е ключов.

Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов в приветствието си към участниците в конференцията "Зеленият преход и дигиталният бум: Двете страни на една монета", организирана от в. "БАНКЕРЪ".

Вицепремиерът Пеканов съобщи, че банките и капиталовите пазари ще са основните партньори на държавата за ефективен преход. И даде пример с емитирането на зелени облигации. По думите му централните банки също ще са основен съюзник, създавайки подходяща регулаторна среда за устойчиви инвестиции. В рамките на двата служебни кабинета успяхме да надградим Плана за възстановяване и устойчивост, най-вече в частта енергиен преход, което ще насърчава инвестициите от частия и финансовия сектор, посочи още Атанас Пеканов.

Във форума участват още заместник-министърът на финансите Моника Димитрова - Бийчър, председателят на УС на Асоциацията на банките в България Диана Митева, както и водещи експерти от банките, финансови компании и бизнеса.

Подробности четете на banker.bg

Facebook logo
Бъдете с нас и във