Банкеръ Daily

"Файненшъл таймс":

Атаките на Тръмп към Фед предизвикаха глобална тревога

Опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да повлияе на Федералния резерв предизвикаха безпокойство сред участниците в пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон. Опитът на Тръмп да назначи двама свои политически съюзници в борда на Фед и настояването му за намаляване на лихвите бяха във фокуса на срещата. 

Изданието "Файненшъл таймс" отбелязва, че Федералният резерв не е единствената централна банка, чиято независимост е под заплаха - турската и индийската централни банки също са подложени на натиск да отслабят политиката си през последните месеци.

"Със сигурност съм обезпокоен от независимостта на централните банки в други страни, особено в САЩ - най-важната юрисдикция в света", каза Марио Драги, президент на Европейската централна банка. Той подчерта, че независимостта е решаваща за доверието в решенията на централните банки за регулиране на икономиката. 

"Популизмът отляво и отдясно също засяга централните банки“, каза Тарман Шанмугаратнам, вицепремиер на Сингапур и председател на централната банка. Според него политическият натиск "представлява много реален риск централните банки да бъдат насърчавани и дори принуждавани да въвеждат нови и много по-големи квазифискални роли".

Икономистите се опасяват, че предвид бавните темпове на растеж и липсата на инфлация, централните банки вероятно ще се сблъскат с нарастващите политически изисквания за по-свободна политика.

Бившият президент на Бундесбанк Аксел Вебер подчерта, че опитът за политическа намеса не е нещо ново. Той посочи неуспешните опити на бившия германски канцлер Конрад Аденауер да оказва натиск върху централната банка през 50-те години, а неотдавна намеса е имало и от бившия френски президент Никола Саркози, когато Вебер е бил в управителния съвет на ЕЦБ. "Моят отговор беше: Кой го интересува какво мисли г-н Саркози?", спомня си Аксел Вебер.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова централните банки за подотчетност, прозрачност и комуникативност. Попитана дали независимостта на някои централни банки при определянето на паричната им политика е заплашена, тя отговори: "Независимостта им служеше добре през годините и ще продължи да го прави."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във