Банкеръ Daily

Финансов дневник

Асен Василев: С измислени приходи се взривява бюджетът

ГЕРБ, БСП и ДПС образуваха изненадващо мнозинство при гласуването на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. В резултат бе прокарано предложението на ДПС към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината. Както и предложението на ГЕРБ за 100 лв. бонус към пенсиите. Очаква се до края на обсъждането на актуализацията да бъде изчистен въпросът какъв ще е размерът на добавката.

Неяснотите доведоха до напрежение и хаос в Народното събрание. Остра критика към трите партии отправи финансовият министър в служебното правителство Асен Василев. Той оспори разчетите на депутатите и увеличаването на приходите в бюджета, с които трябва да се покрие неочакваното увеличение на добавката. 

"Колко допълнителни вноски могат да бъдат събрани до края на годината става ясно от разчетите на НАП, НОИ, Агенция "Митници" и всички други приходни агенции. Ако парламентът реши да си измисли приходи, които не съществуват и да тръгне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността. Трябва да е абсолютно ясно тези приходи дали ги има и дали ги няма. Ако тези приходи ги няма - това е равносилно на взривяване на бюджета. Ако измисляме приходите", заяви Асен Василев.

Той напомни, че правителството е направило издържано предложение за увеличение на пенсиите, а Комисията по бюджет и финанси е проявила достатъчно разум, разгледала е предложението, нанесла е корекциите, които са необходими, използвайки калкулатор - така, че приходите са равни на разходите.

В края на миналата седмица Бюджетната комисия реши, че минималната пенсия става 370 лв. от 1 октомври. Всички останали пенсии ще се увеличат средно с 12.5 процента. Но сега в пленарната зала с мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС се тръгна в друга посока. 

Министърът на финансите обърна внимание, че се правят предложения за приходи, които не съществуват и които предложения са паднали в Бюджетна комисия

"Специалистите са се произнесли, че тези приходи не съществуват и съответно срещу тях не може да се правят разходи. Вашите експерти гласуваха на бюджетна комисия. Въпросът ми към вас е защо не слушате вашите собствени експерти", заяви още Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във