Банкеръ Daily

Финансов дневник

Асен Василев: Парите в тазгодишния бюджет ще стигнат и за януари 2022 г.

Бюджетът по време на актуализацията за 2021 г. е разчетен да издържи януари и февруари, така че да не настъпи катаклизъм и промяна в социалната подкрепа и подкрепата за бизнеса преди приемането на нов бюджет, обяви спряганият за финансов министър в новото редовно правителство Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Очаквано изпълнението на тазгодишния бюджет и приемането на финансовата рамка за следващата година се превърнаха в гореща тема още в първия ден на новия парламент. Тон зададе президентът Румен Радев, който в своето обръщение към парламента и народа, призова депутатите да разгледат проектобюджета на служебния кабинет. 

"Народното събрание за първи път прие актуализация на бюджета, която беше изготвена от служебно правителство. Обществото ни очаква същата отговорност по отношение на приемането на бюджета за следващата година. Следя нагласите по тази тема, мисля си, че си струва да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе по закон", подчерта държавният глава. 

Лидерът на БСП  в оставка Корнелия Нинова предупреди, че страната ни е в безпрецедентна ситуация - служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет, както и очертаващо се мнозинство, което има своя визия за бюджет, но нито един от двата проекта няма да може да бъде приет до края на годината.

Това означава, че ще се прибегне до текста от Закона за публичните финанси, според който в такива случаи правилото е да се разходва 1/12 от стария бюджет всеки месец.

Интересното е, че изчисленията на Асен Василев, че тазгодишният бюджет ще издържи на плащанията и през първите месеци на новата година бяха задочно потвърдени и от финансовия експерт на ГЕРБ Кирил Ананиев, макар и в друг контекст. 

Както "Банкеръ" съобщи, на първия си брифинг в новия парламент бившите управляващи обявиха, че ще внесат предложение в парламента, с което да забрани на служебния кабинет да поема нов държавен дълг до приемането на Бюджет 2022. Като мотив за предложението ексминистърът на финансите Кирил Ананиев обясни, че към 30 ноември размерът на фискалния резерв е около 12 млрд. лева, което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари.

Финансистът от ПП Асен Василев на свой ред обясни, че служебното правителство тегли нови заеми, защото "при приемането на бюджета за 2021 г. през 2020 г. от тогавашния министър Кирил Ананиев е било заложено финансиране чрез дълг".

Facebook logo
Бъдете с нас и във