Банкеръ Daily

Финансов дневник

Асен Василев очаква до 1.5 млрд. лв. допълнително от данъци

Служебният финансов министър Асен Василев очаква допълнителна събираемост към края на годината между 1 и 1.5 млрд. лева. Василев обяви, че в момента НАП изпреварва плана си за събираемост. 

Според него има няколко фактора за това. "Икономиката се развива добре, нямаме тежка криза. Вторият фактор е, че преориентирахме работата на НАП да тръгне да работи с фирмите, които са големи получатели на обществени средства и такива, които има трансферно ценообразуване – т.е. големи разходи към свързани фирми в чужбина. Третото нещо, което НАП започнаха да правят, е систематични проверки на големите касови наличности. Започна и активна работа с фирмите, които дължат пари към момента. Част от тези фирми вече сключиха планове за изплащане и внесоха пари в бюджета", каза министърът на финансите.

По думите му, НАП е била използвана като бухалка, но в момента бизнесът е спокоен и бизнесите, които си плащат данъците няма от какво да се страхуват. 

Василев съобщи, че работи по подсигуряването на достатъчно средства третата вълна на коронавируса. 

"Ако се наложи затваряне на бизнеси, там също да има достатъчно предвидени за това нещо пари", каза министърът.

Той обърна специално внимание на темата "Магнитски". Според Василев санкциите по "Магнитски" са можели да заразят цялата икономика.

"Най-страшното нещо, когато излязоха санкциите по закона "Магнитски", не бяха трите физически лица от икономическа гледна точка, а 64 – те фирми, които бяха включени. Това потенциално можеше да зарази цялата икономика, защото те имат управители, съдружници и това цялото нещо можеше да пламне", коментира пред bTV. служебният министър на финансите.

"Нямаме парламент, който да предприеме някакви законови действия, така че да се предпази икономиката от тази зараза. Правителството взе много мъдро решение да направи много тесен прочит на свързаност и на база на това да ограничи списъка от фирми и лица и да каже на държавните дружества: "Не работете с тези лица, за да не се заразите", добави Василев.

Той отбеляза, че само една фирма е извадена от списъка, защото там е имало фактическа грешка в Търговския регистър.

"Майката на Делян Пеевски в момента се проверява, но трудно би могло да се каже, че майката и синът, които са имали много фирми заедно през последните 10-15 години, не са свързани лица", обясни Асен Василев.

"Видяхте какво става в ББР, в "Автомагистрали", какво заварихме в НАП – това създава една неустойчивост на системата", каза Василев. Така по думите му трудно може да се отдели здравото от болното и да започне надграждане в позитивна посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във