Банкеръ Daily

Финансов дневник

Асен Василев няма да отстъпи за вдигане на максималния осигурителен доход

Потенциалният финансов министър в редовно правителство Асен Василев даде да се разбере, че няма да направи отстъпки за вдигането на максималния осигурителен доход. "Няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения", написа Василев във "Фейбук" по повод разразилата се дискусия.

"През годините максималният осигурителен доход е увеличаван с увеличаването на средната работнa заплата, като нови прагове са въвеждани през 2008, 2014, 2015, 2016 и 2020 година. Праговете са въвеждани на стойности 4.8х, 2.8х, 2.9х, 3х и 2.4х средната брутна заплата от предходната година. Приетото предложение за прага за 2022 г. е да се въведе нов праг на 2.3х средната брутна заплата от предходната година (най-ниската историческа стойност за нов праг) и прагът да остане на стойност 2.3х през следващите 4 години", обясни Асен Василев.

https://www.facebook.com/assen.vassilev/posts/10114123066428461

Идеята за вдигане на максималния осигурителен доход бе подкрепена от ПП, БСП и ИТН. Засега обаче не е ясно по какъв механизъм може да бъде увеличен сегашният таван, който е 3000 лева. В момента у нас осигуровки се дължат само върху трудово възнаграждение до 3000 лв. на месец, като горницата над тази сума е освободена.

Асен Василев предложи коефициентът да бъде 2.3 спрямо средната заплата от предходната година и така да расте пропорционално. Според БСП трябва таванът да стане 3600 лв., а според партията "Има такъв народ" - да бъде 2.5 пъти от средната брутна заплата.

Традиционно от ИТ сектора са категорични, че максималният осигурителен доход не трябва да се вдига. Аргументът им е, че ИT ĸoмпaниитe oт мнoгo гoдини ocигypявaт cлyжитeлитe cи въpxy мaĸcимaлния ocигypитeлeн пpaг и плaщaт дaнъци и ocигypoвĸи, ĸoитo ca oĸoлo тpи пъти нaд cpeднoтo нивo в cтpaнaтa. Както и че пpи eвeнтyaлнo вдигaнe нa мaĸcимaлния ocигypитeлeн пpaг нaй-мнoгo щe бъдaт зaceгнaти виcoĸoĸвaлифициpaни cпeциaлиcти oт ИT ceĸтopa, ĸoитo биxa мoгли дa пoтъpcят peaлизaция и в чyжбинa.

Facebook logo
Бъдете с нас и във