Банкеръ Daily

Финансов дневник

Асен Василев има амбиция отново да е финансов министър

Бившият служебен министър на финансите Асен Василев обяви, че ако формацията "Продължаваме промяната" спечели изборите на 14 ноември ще настоява отново да заеме позицията.

"Хората се вълнуват от цената на тока, вълнуват се да има добри заплати, добър бизнес, да има добри училища и болниците да работят. Това, което най-много ме порази, е колко много е бил мачкан малкият и среден бизнес и колко страх все още има. Този терор над малкия и средния бизнес трябва да спре", коментира Василев. 

Според него тези, които искат да влязат в листите, са обикновено най-неподходящи.

„Почти всички водачи на листи в първия ни разговор с тях ни отказаха. Казаха, че си имат по-добра работа и не са мислили да влизат в политиката. Търсим хората да не са зависими от политиката. Всеки да си има бизнес, да си има поприще, за да не зависи от това дали ще е в парламента. От хората в листите не искаме нищо финансово. Провели сме разговори с приятели и познати от IT бизнеса, от Лондон и Ню Йорк, има достатъчно хора, които искат да ни финансират. Абсолютно безвъзмездно. И на тях им пука какво ще стане с България, и на тях им е писнало да чуват, че България е свързана с корупция и с последните места по всичко“, посочи пред БНР бившият министър.

Според него инфлацията не е галопираща. "Галопират цените на енергоизточниците и цените, които зависят от цените на енергоизточниците. В служебното правителство започнахме серия от мерки, за да овладеем мините, които цъкаха в електроенергийната система“, обясни Асен Василев.

Оставането му като редовен министър на финансите за последно се коментираше в контекста на съставянето на правителство в 46-ия парламент с мандата на "Има такъв народ". Тогава се оказа, че заради различни виждания Асен Василев не е бил предложен в проектокабинета начело с Николай Василев. Неотдавна бившият царски министър каза, че не е искал Асен Василев за финансов министър, защото бил прекалено ляв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във