Банкеръ Daily

Финансов дневник

Асен Василев: До края на януари Бюджет 2022 влиза в парламента

До края на януари законопроектът за държавния бюджет през 2022 г. се очаква да бъде внесен в парламента. В зависимост от работата на законодателя бюджетът може да бъде приет през февруари, а през юни управляващите ще го актуализират, така че да отразява политиките от коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Това съобщи на брифинг във вторник (4 януари) вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Общественото обсъждане и разговорите с работодателите и синдикатите по бюджета ще започнат до 10-15 дни.

За края на 2021 г. се очаква бюджетът да приключи с дефицит в размер на 4 млрд. лв. или 3% от БВП. Василев акцентира, че това е с 0.6% по-малко от предвидения дефицит в актуализацията на бюджета и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет. Финансовият министър подчерта, че това се дължи на по-високи приходи. През 2021 г. има със 7.9 млрд. лева повече приходи спрямо предходната година.

Разходната част на бюджета през миналата година бе вдигната два пъти. Първият път бе с 2.5 млрд. лв. с актуализацията, като средствата бяха насочени за подпомагане на пенсионерите, подпомагане на бизнеса по време на пандемията и допълнителни средства за здравеопазване. Вторият път бе с решение на парламента и разходите бяха увеличени с още 1.2 млрд. лв., от които 750 млн. за ковид добавки към пенсиите до юни 2022 г. и 450 млн. лв. за енергийни помощи. На последното заседание на Министерския съвет бяха направени няколко преструктурирания, основното бе още 410 млн. лв. в допълнение към енергийните помощи. Бяха заделени още 100 млн. лв. за ваксинирането на възрастните хора, бяха сложени и 250 млн. лв. в набирателни сметки. Това са средства за помощ на бизнеса, които не бяха изхарчени през 2021 г., но ще бъдат изразходвани през 2022 г., припомни Асен Василев.

Вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, съобщи, че се водят разговори с Европейската комисия по корекциите по Плана за възстановяване и устойчивост, като е уточнена позицията по глава "Енергетика".

Той подчерта, че ще се води разговор с бизнеса за енергийното подпомагане, но не споделя очакванията да има вълна от фалити на фирми заради високите цени на тока. "Това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през 2021 г. Не се случи, мисля, че и сега няма да се случи. Общата стойност на програмата за подпомагане на бизнеса е около 1.5 млрд. лева, а досега са разплатени около 400 млн. лева", категоричен е министърът на финансите.

Василев даде да се разбере, че няма да поиска оставката на председателя на НАП Румен Спецов, въпреки тиражираните данни, че той е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице. Финансовият министър уточни, че проверка по случая е имало от прокуратурата и на Националната следствена служба и тя приключила без да са констатирани нередности. Според вицепремиера очевидно няма проблем с управлението на НАП и приходната агенция е събрала много повече пари от предходни години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във