Банкеръ Daily

Финансов дневник

Асен Василев: България няма да се колебае за приемането на еврото

България няма да се колебае за приемането на еврото, обяви в интервю за международната агенция Bloomberg вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. България ще стане член на еврозоната на 1 януари 2024 г., заявява Василев, според когото ползите от преминаването от българския лев към еврото са повече от недостатъците.

Присъединяването към еврото ще помогне за намаляване на лихвените проценти, ще повиши доверието на инвеститорите и ще помогне на българския бизнес чрез намаляване на транзакционните разходи, казва още Василев. Според него кризата на еврото, която започна в Гърция преди повече от десетилетие - и която почти разкъса валутния съюз - показва, че недостатъците на валутата могат да бъдат преодолени.

Отделно Асен Василев заявява, че правителството проучва възможности за създаване механизъм за плащания с криптовалути "в краткосрочен до средносрочен план“. Финансовият министър посочва, че е в преговори с централната банка (БНБ), както и с "играчи в крипто индустрията". Вицепремиерът обаче изключва възможността България да се превърне в център за "добив" ("копаене") на цифрови валути.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във