Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Асен Ягодин: Консолидацията на банките е логична

Българският пазар е малък за 22 банки, дори и 15 са много. Това каза изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин по време на икономическия форум "Шумът на парите".

"Затова и тече процес на консолидация, какъвто е примерът с ОББ, Сибанк и Виктория. Този процес не е нелогичен", обясни Ягодин. Той определи придобиването на ОББ от КВС като "много приятна бяла лястовица", тъй като тази сделка означава, че силен европейски играч има интерес да разшири дейността си в България.

"При много други банки тенденцията е обратна и очаквам период на относително намаляване на инвеститорския интерес от страна на големите международни играчи. Това предполага консолидация и нищо чудно до година-две броят на банките в България да стане оптимален, да отчита необходимия минимум, за да се запази конкуренцията", каза изпълнителният директор на Пощенска банка.

В този контекст Ягодин посочи, че сред големите предизвикателства пред банките са засилените регулаторни изисквания след финансовата криза през 2008 г., на които все по-малко участници на пазара са способни да отговорят.

От друга страна, банките трябва да се пригодят и към все по-голямото навлизане на високите технологии в човешкия живот.

"Банките няма как да не се съобразят, че почти всичките им реални клиенти използват активно мобилните приложения и колкото по-бързо се ориентират и развият тези приложения, толкова по-адекватно ще отговорят на нуждите на клиентите си", смята Ягодин.

Предизвикателство, според него обаче е, че все по-малко подготвени хора навлизат в работния процес.

"Вече дори сме закъснели с образованието, защото това е цикъл, изискващ време. Нужни са поне 10-15 години, за да създадем добре подготвени млади хора, които да отговорят на предизвикателствата", смята Ягодин.

Той е категоричен, че всички банки в България са стабилни и това е било доказано от стрес-тестовете.

"Нямаме основание да се съмняваме в коректната работа на регулатора и на всички уважавани международно представени компании, които го извършиха. Системата е дори по-капитализирана, отколкото е необходимо. Имаме регулаторно изискване от 12% капиталова адекватност, а банковата система отчита числа от 20% нагоре. Подготвеността на българските банки да покрият рисковете, които са поели, е твърде голяма“, заяви той.

Банкерът прогнозира, че до края на годината лихвената тенденция вероятно ще се обърне. Ягодин подчерта, че не очаква драстичен ръст, а съвсем плавно покачване на лихвените равнища и според него инфлацията ще стимулира този процес.

"Банките трябва да подготвят клиентите си, че не е добре бизнес моделът им да е изграден на ниски лихви. Те трябва да очакват по-високи лихви, особено когато говорим за кредити, достигащи до десет години. Много е вероятно в края на този период лихвите по обслужване на кредитите да са по-високи", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във