Банкеръ Daily

Финансов дневник

Аржентина въведе валутен контрол, за да се справи с кризата

Аржентина наложи валутен контрол върху песото в опит да стабилизира пазарите, тъй като страната е изправена пред задълбочаваща се финансова криза, информира Би Би Си. Правителството ще ограничи покупките на чуждестранна валута след рязък спад на песото.

Фирмите ще трябва да търсят разрешение от централната банка, за да продават песо, да купуват чуждестранна валута и да извършват преводи в чужбина. Аржентина също се опита да отложи плащанията на дълга си към Международния валутен фонд (МВФ) в опит да се справи с кризата.

В официален бюлетин, публикуван вчера, правителството заяви, че е необходимо да се приемат "редица извънредни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на икономиката, за поддържане на нивото на активност и заетост и защита на потребителите". Централната банка заяви, че мерките са необходими за "поддържане на валутната стабилност".

Освен това от банката обявиха, че хората ще могат да продължат да купуват щатски долари, но ако сумата надхвърля 10 000 долара месечно, ще трябва да искат разрешение за това.

Аржентина се бори с финансовата криза, която се изостри след загубата на настоящия президент в проведените наскоро първични избори. Песото падна до рекордно ниско ниво миналия месец, след като вотът показа, че благоприятното за бизнеса правителство на президента Маурисио Макри вероятно ще бъде свалено през октомври. Макри беше избран през 2015 г. с обещания да засили икономиката на Аржентина с редица либерални икономически реформи.

Страната обаче е в дълбока рецесия. Тя има една от най-високите инфлационни нива в света, достигащи 22% през първата половина на годината. Икономиката на Аржентина се сви с 5,8% през първото тримесечие на 2019 г., след като през миналата година се сви с 2,5%. Три милиона души паднаха под прага на бедност през последната година.

Миналата седмица Аржентина заяви, че ще се стреми да преструктурира дълга си към МВФ чрез удължаване на падежа. Това ще даде на страната повече време да върне парите, които дължи на МВФ.

Рейтинговите агенции, включително Standard & Poor's и Fitch, третираха този ход като просрочие и понижиха кредитния рейтинг на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във