Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Аполитичен ас и "дисидентка" заместват Горанов

S 250 1acaa8e6 28de 47de 859d 33ec57bce98d

Експерт без политическа окраска и "дисидентка" от Дянково време ще заместват финансовия министър Владислав Горанов. Това стана ясно още в първия работен ден на новото правителство  - 10 ноември.

И двамата заместници на Горанов са познати на широката публика.

По-известният от двамата е Кирил Ананиев, който досега бе на същата позиция в служебното правителство. Той бе заместник финансов министър и в още три кабинета - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Ананиев е един от малкото класни "бюджетари" в страната, неговата сила са държавните бюджети.

Ананиев беше освободен като заместник-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов, след което стана секретар по финансовата политика на предишния президент Георги Първанов. При управлението на кабинета на Пламен Орешарски Ананиев беше съветник на министър-председателя.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи", пише в съобщението на пресслужбата.

Карина Караиванова бе назначена от Бойко Борисов за заместник финансов министър, когато финансов министър бе Симеон Дянков. Тогава Карина замести на поста Боряна Пенчева, която влезе от квотата на президента в УС на БНБ. Преди кабинета „Орешарски“ да поеме щафетата от служебния кабинет, Караиванова бе върната  на поста директор на дирекция „Национален фонд“, който оглавяваше до избирането й за заместник, което я "произведе" в дисидентка.  Родена е в Гоце Делчев, учила е в същото училище, в което е учил и президентът Росен Плевнелиев. Тя е магистър по финанси и банково дело от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" и има допълнителни квалификации в Ирландия, Холандия, Япония и България.

Изборът на Горанов също не мина без спекулации. Най-разпространената беше, че Горанов е загърбил ГЕРБ, след като през февруари 2014-а напусна групата му в предишния парламент. След това на 24 юни тази година бившият депутат от ГЕРБ и заместник-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов влезе в управлението на Общинска банка като изпълнителен директор. Поканата за поемането на мениджърска позиция в банката дошла от Столичната община, посочи тогава той. Бойко Борисов обаче го подкрепи и отрече да има раздор с него. "Още в началото на ГЕРБ го привлякох към партията именно заради високата експертиза, която притежава. Горанов остава наш експерт и винаги, когато аз или партията имаме нужда от него, ще можем да го използваме с капацитета, който притежава“, посочи Борисов.

Другата клюка бе снимката му на една маса с Делян Пеевски. Горанов беше категоричен, че срещата е била случайна и е преди две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във