Банкеръ Daily

Финансов дневник

Апетит за по-големи потребителски кредити

Сумата на заявленията за обединяване на задължения е близо 10 000 лева В периода юни-ноември 2019 г. средният размер на заявленията за потребителски кредити за първи път надвиши 7 000 лева. Сумата е 7 160 лева, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. Това показва, че българите продължават да са уверени в устойчивостта на  личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на потребителски кредити.Това показва анализ на БНП Париба Лични Финанси.

Кредитите с най-висока средна сума - 9524, са сключени за обединяване на задължения, а това е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Това е ясен знак, че финансовата култура на българите се повишава и те управляват разумно семейния си бюджет.

Нова тенденция е, че подобно на много европейци в по-богатите държави, българите на възраст над 50 години кандидатстват за кредити за ремонт на дома, за покупка на нов автомобил или за ваканции. Тази тенденция е признак, че стандартът на живот на все повече българи се повишава и се доближава до европейското разбиране за поведението на средната  класа.

Трите очертани  тенденции показват, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си. Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити също така е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече.

Почти 80% от заявленията, както вече бе казано, са за ремонт на дома, за обединяване на задължения , и за покупка на употребявана кола

Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома. Делът на тези заеми е 35,6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. Търсенето на този финансов продукт естествено  беше повлияно и от летния сезон, когато хората традиционно правят ремонти.

На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с такава цел са 28,8% от заявленията. След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил -  13,6% от молбите. Делът на тези заеми също отчете лек ръст през лятото.

Описаното съотношение е ясен знак, че за българите най-важно е да имат уютен дом, да управляват разумно бюджета си и да карат по-хубава кола. Сред топ 10 на целите за теглене на кредит са и пари в брой, покупка на мебели, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и образование. БНП Париба Лични Финанси отпуска до 80 000 лева за такива проекти, а срокът на изплащане е до 96 месеца. Освен това кредитите са съобразени с нуждите на клиента, което ги прави много лесни за управление. Затова и компанията е един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас.

Показателно е и търсенето на кредити за обединяване на задълженията

В периода май-ноември 2019 г. най-високата средна сума на заявленията за потребителски кредити, е с такава цел  и е  9 524 лева. Това е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Ръстът на средната сума на тези кредити доказва, че финансовата култура на хората се повишава и те познават и са готови да ползват финансови решения, които им пестят време и пари. 

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че има промяна в ползването на кредити за обединяване на задължения. Днес хората не само консолидират плащанията си към различни финансови институции, но също и  финансират и по-големи допълнителни проекти. Според експертите на компанията за кредити за обединяване на задължения кандидатстват не толкова хора с финансови затруднения, колкото клиенти с високи доходи, които безпроблемно обслужват кредитите си. Те се възползват от фиксираните и прозрачни условия, устройва ги максималният размер от 80 000 лева и периодът на изплащане от 96 месеца.

Размерът на заявленията за топ 5 на потребителските кредити нарасна със 7,9%

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ показа, че средният размер на заявленията за потребителски кредити е нараснал с 8% и достига 7 160 лева. Това е най-високата средна сума от старта на специализираните кредити за финансиране на големи проекти като ремонт на дома и покупка на кола. Да напомним, че в периода ноември 2018 г.-май 2019 г. средната сума на заявленията от този тип беше 6 633 лева.

Според експертите на компанията, ръстът на средния размер на заявленията е знак, че потреблението расте. Това е важно за икономиката, тъй като вътрешното търсене и експортът се очаква да бъдат основни двигатели на ръста на БВП. По-големите кредити показват и, че хората са оптимисти за своето бъдеще и желаят да повишат стандарта си на живот като кандидатстват за потребителски кредити. 

Хората на възраст 50-59 годни кандидатстват за по-големи потребителски кредити

Интересна новина е, че заявленията за кредит с най-голяма средна сума - 8 417 лева, са  подадени от хора на възраст 50-59 години. Например  те са кандидатствали  за най-големи кредити за покупка на употребяван автомобил – 8 262 лева и за финансиране на ваканциятя си – 3 442 лева. Също така тези клиенти са заявявали  и кредити за ремонт  за  средна сума 8 262 лева и за покупка на нова кола за средно 16 279 лева. И двете са над средните за категориите от съответно 7 075 лева и 15 561 лева.

Експертите на БНП Париба Лични Финанси обясняват тази тенденция с ръста на заетостта и по-големите възможности за професионално развитие, при които много хора се доближават до нивото на средната европейска класа. Те желаят, а и могат да си позволят по-висок клас автомобил или да пътуват повече. В същото време тези хора все още са в активна възраст и могат да реализират важните планове в живота си с потребителски кредити, които могат да обслужват коректно.

Кандидатстваме за кредити за образование на 20 и след 40 години

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ показва, че има два пика в търсенето на кредити за образование. Първият е на 20-29 години, когато много хора финансират образованието си в България или в чужбина. Хората от тази група подадоха 28,7% от заявленията за такива  кредити. Вторият пик е на 40-49 години, когато родителите финансират образованието на децата си. Тези хора са подали  26,2% от заявленията.

76% от онлайн заявленията бяха подадени през мобилни телефони

Наблюдава се постоянно висок интерес към алтернативните канали за кандидатстване. В периода юни-ноември 2019 година 37% от заявленията за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси са  подадени онлайн. Интересна тенденция е, че 76% от тези заявки са  попълнени през мобилни телефони. Средната сума на онлайн заявленията е 6 742 лева.

Във връзка с новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България заяви: „Ръстът на средната сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към нашата компания показва, че хората приемат БНП Париба Лични Финанси за доверен партньор при реализацията на своите проекти. Това се доказва и от данните на БНБ за първата половина на годината, според които всеки осми потребителски кредит в лева е отпуснат от нашата компания. Хората оценяват високо не само удобството и прозрачността на нашите продукти, но също така и приветливостта, положителната емоция и цялостното клиентско изживяване, което подобряваме непрекъснато.“

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във