Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Анти-ГЕРБ общините пак са в немилост

Перник си остава любимата боксова круша

Всяка година има общини, които се обръщат към правителството за допълнителни средства, когато стане ясно, че собствените им приходи и субсидията не стигат. Ние ще използваме новата методика за оценка на общините като натиск и ще отпускаме допълнителните средства само при условие, че се ангажират да подобрят финансовата си дисциплина, тази мъдра директива спусна финансовият министърСимеон Дянков към местната власт. В момента се подготвят стимули за местните власти, които управляват финансите си разумно. Те ще са под формата на допълнителни средства за инвестиции в инфраструктура, допълни Дянков и каза, че има няколко общини, които реално са в технически фалит, но отказа да каже имена.


Бургас е най-добрата община у нас, а Перник - най-лошата. Такава е бизмилостната оценка на финансовото ведомство за състоянието на общинските бюджети, огласена на 14 август. Общините Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград са финансово най-дисциплинирани тази година, а с най-ниска обща оценка в крайното класиране са Перник, Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик.


Далеч сме от идеята да оспорваме доколко обективни са оценките, но проверка на сайта на Централната избирателна комисия показва, че общините отличнички до една са с кметове от ГЕРБ, а двойкаджийките - до една не са се дали на Партията държава и кметовете им са от БСП, ДПС и разни опозиционни коалиции.


Методологията за оценяване на финансовата стабилност и дисциплината в българските общини според заместник-министър Владислав Горанов е достатъчно проста и ясна за разбиране и позволява сравнение на годишна база. Показателите са за финансова самостоятелност, за финансова устойчивост, за ефективност, за инвестиционна активност. За по-голяма сравнимост общините са разделени и на категории според броя на населението.


Финансовият министър или добре владее максимата Разделяй и владей, или пък е някакъв ботевец, който силно люби и мрази. Но моделът му на поведение е нещо по средата, граничещо с безпринципност. А на думи е безпристрастен съдник. Представянето на общините не може да се раздели на управляващи и опозиция, заяви финансовият министър, който явно съзнава, че е министър и на опозиционните общини. Здрав разум лъхна и от констатацията, че традиционно големите и крайморските общини, както и тези с по-големи концесии или изпълняващи европроекти се справят по-добре с финансите си.


Но нека погледнем реалността.


Поуката от един стар виц е, че не можеш да сравняваш дълго със зелено. По този начин няма как да съпоставиш крокодилите. А методиката на Дянков да сравнява Бургас с Перник трудно може да се приеме за обективна база за класация.


Перник, ех този Перник! Тази боксова круша на вицепремиера!


Според неговите сметки към края на юни с най-голям обем просрочени задължения е община Перник - с рекордните 13.3 млн. лева. И нали знаете рефрена за кметицата, дето на последните избори би нашата кандидатка - депутатка, е виновна за всичко.


Росица Янакиева веднага оспори цитираната цифра за задлъжнялостта.


През 2007 г. заварих 11 млн. лв. бюджетен дефицит (просрочия), сега е 12.8 млн. лева. Първото нещо, което прави впечатление, е това, че сме преминали през цялата криза без влошаване на ситуацията с дефицита, който заварих. Второто е по-важно. Бюджетът тогава беше 32 млн. лв., сега е 50 млн. лева. Дефицитът значи преди е бил равен на една трета от бюджета, сега, при 50 млн. лв. бюджет, задлъжнялостта е паднала до около 20 процента. Това коментира Янакиева специално за БАНКЕРЪ.


Не може да се сравняват Бургас и Перник, ние не сме на море. Само курортната такса да махнем на Бургас, това би орязало сериозно приходите му. Всеки, който преспи в града, плаща 1 лев курортна такса автоматично, да не говорим за приходите от туризъм отделно през туристическия данък, от такса смет на този набъбващ град и т.н. Така разсъждава Янакиева, опонирайки на методиката на финансовото министерство. Припомняме, че в Перник битката за кметския стол беше кървава. В разгара й кандидатът на БСП Росица Янакиева дори настоя ГЕРБ да каже дали мутри водят кампанията на управляващата партия в града. Според нея предизборната кампания се е свела до мръсна и компроматна битка.


Най-фрапиращото е, че преди да стане по-черна от дявола, Янакиева е била временно тачена от Дянков. През 2010 г. Дянков посочи Перник като първенец в България по реализирани и подготвени европроекти. Тогава общината бе с договорени средства от Европа, надхвърлящи 42 млн. лв., сега сумата е набъбнала още повече. В ход е проектът за изграждане на депо за твърди битови отпадъци за 20 млн. лв., а се подготвя такъв за ВиК системата на Перник, който е за рекордната сума от 95 млн. лева. А нали по тези проекти участваме със съфинансиране, какво иска от нас Дянков?, пита Янакиева. Тя още чака извинение от министъра, задето я нарекъл престъпник по повод на един анекс при реконструкцията на пернишкия театър. Но май ще има дълго да чака.


На другия полюс в примерите за управление на общини е носителят на непреходното знаме на ударник на капиталистическия труд Димитър Николов. И той застъпил на поста като Янакиева през 2007 година. Люлката на ГЕРБ - Бургас, е най-почитаната от правителството и самия Бойко Борисов община.


Преди няколко седмици той каза: Много е видна разликата между градовете, в които кметовете работят с европроекти, привличат пари, държавата ги кофинансира и помага, и тези, които ги мързи и само викат - държавата да даде. Не мога да не дам пример в разликата между Бургас, отличника, и Варна. Този цитат е твърде интересен, защото кметовете и на двата морски града са от ГЕРБ. Димитър Николов за пръв път бе избран за кмет на Бургас от ГЕРБ през 2007 г., а кметът на Варна Кирил Йорданов управлява града вече четвърти мандат, през първите три от които бе издигнат от БСП, а миналата година мина към ГЕРБ.


Общата картинка, която очертаха министърът на финансите и заместникът му, е оптимистична - просрочените задължения на общините към 30 юни са 179.2 млн. лв., но намаляват от 205.1 млн. лв., колкото са били към същата дата на миналата година. Тази информация ще се публикува всяко тримесечие и ще се калкулира, когато се насърчават общините, посочи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Другите калпави общини, според проучването, са Кърджали - със задължения 9.5 млн. лв., Видин - със 7.7 млн. лв., Дупница - със 7.5 млн. лв., и Столичната община - със 7.1 млн. лева.


Общите задължения на държавата или по-скоро на министерствата към общините са погасени почти на 100% до края на 2011 г., подчерта Горанов.


Общите задължения на държавата, не само към общините, но и към гражданите и т.н. до този момент са 146 млн. лв., каза Дянков.


Държавата няма да спасява нито една община, която не си върши работата, независимо от коя разцветка е, заплаши министърът. Обратното, общините отличнички ще се радват на бонуси от негова страна - за инфраструктура.


Разбирайте чешмички и градинки за изборите.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във