Банкеръ Daily

Финансов дневник

Анкетна комисия в парламента ще се занимава с участието на ББР в ПИБ

Парламентът създаде Временна комисия, която ще провери сделката за участието на Българската банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка.

"За" създаване на комисията гласуваха 130 народни представители, без "против" и "въздържали се", предложението бе внесено от БСП.

За председател на комисията бе избрана Евгения Ангелова от ГЕРБ. Заместник-председатели на комисията ще бъдат проф. Румен Гечев и Александър Сабанов. Всяка парламентарна група има по двама членове на комисията. На следващото заседание на парламента ще бъдат избрани членовете от ДПС и "Воля".

Анкетната комисия ще работи за срок от два месеца.

В началото на седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Българската банка за развитие да придобие 18.3% дял в Първа инвестиционна банка.

ПИБ предприе увеличение на капитала си чрез капиталова емисия в размер до 200 000 000 лева, представляваща емисионната стойност на 40 000 000 новоемитирани акции, с емисионна стойност от 5 лева всяка. За участие в процедурата ББР е получила предварително одобрение от БНБ.

ББР придобива права, даващи възможност да се запишат акции, съставляващи 18,35% от уставния капитал на ПИБ след увеличението на капитала. За завършването на сделката правителството увеличи капитала на държавната банка със 140 млн. лева. ББР плати 5 лв. за всяка акция.

В решението на антимонополистите бе записано, че "Първа Инвестиционна Банка е под съвместния контрол на двамата основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки от които досега притежаваше по 42,5% от капитала. Независимо, че планираното увеличение на капитала на ПИБ ще доведе до промяна в акционерната структура и съответно в притежавания от тях акционерен дял ще намалее до по 31,35% от акционерния капитал, това няма да се отрази на вида контрол, осъществяван към момента".

Освен това според КЗК не се предвиждат изменения в Устава на ПИБ, отнасящи се до начина на вземане на решения от управителните органи на дружеството и начина на управление Двамата основни акционери заедно ще имат възможност да налагат вето върху решения, които са съществени за конкурентното поведение на предприятието.

Близо 7.9% от новия капитал на ПИБ вече е собственост на Valea Foundation на чешкия милиардер Карел Комарек срещу сумата от над 55 млн. лева.

Правителството аргументира участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ с изпълняването на условията за влизане в механизма ERM II, познат като предверието на еврозоната и европейския банков съюз.

Засега още няма категорична информация дали ББР ще има свой представител в ръководството на ПИБ, както обяви бившият финансов министър Владислав Горанов при приключването на сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във