Банкеръ Weekly

Финансов дневник

АНГЛИЙСКИЯТ ФИНАНСОВ НАДЗОРНИК НАКАЗА ДОЙЧЕ БАНК

Агенцията за финансов надзор на Великобритания глоби германския банков първенец Дойче Банк (Deutsche Bank) с 6.3 млн. англ. лири (9.2 млн. евро) за неправомерни действия при управлението на търговията на акции в две фирми. Това е третата по размер глоба, която контролният орган налага на банката за нарушение на приетите стандарти за пазарно поведение от 2001 г. насам. Миналата година нефтеният гигант Шел трябваше да плати рекордните 17 млн. англ. лири за пазарни злоупотреби във връзка с надценяването на резервите си от суров петрол.
Агенцията за финансов надзор е констатирала, че поделението на банката в Лондон е допуснало грешки при покупката на акции от шведската фирма Скания през 2004 г., за което й налага глоба 5.8 млн. англ. лири. Второто провинение на търговците от Лондон е, че не са осигурили надлежни процедури при продажбата на акции от швейцарската фирма Ситос същата година, за което са наказани с 500 хил. англ. лири глоба. Дейвид Маслън, шеф на банковото управление, ръководило транзакциите, е бил глобен отделно с 350 хил. англ. лири заради допуснатото нарушение.
По оценка на експертите на английския надзорник сделката на Дойче Банк с акциите на Скания не е била достатъчно прозрачна, необходимата информация не е била споделена с висшия мениджмънт или със звената за вътрешен контрол, а някои детайли, предоставени на потенциалните инвеститори, са били непълни или неточни.
Дойче Банк обяви, че съжалява за допуснатите грешки и подчерта, че прави преглед на вътрешната си система за контрол и прави управленски промени в поделението си в английската столица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във