Банкеръ Daily

Финансов дневник

Английската централна банка запази лихвите непроменени, ден преди Брексит

Банката на Англия запази непроменени лихвените проценти в последното си заседание, начело с Марк Карни. Стерлингът скочи с 0,5% спрямо долара, след като Комитетът по парична политика на централната банка гласува да запази базовия лихвен процент на ниво от 0,75%.

Решението за запазване на лихвата беше взето със 7 срещу 2 гласа, като на трето поредно заседание Джонатан Хаскъл и Майкъл Сондърс гласуваха за понижаване на лихвата с 25 базисни пункта до 0,50%, заявявайки, че рисковете за растежа остават много силни.

Това е и важен момент за британската икономика, тъй като Великобритания трябва да напусне Европейския съюз само след ден. Заседанието на централната банка е и последното, по време на което страната е пълноправен член на Съюза. 

Въпреки спада на икономическия растеж в края на миналата година, Банката на Англия беше една от малкото централни банки, които се отклониха от глобалната тенденция за количествени облекчения. През 2019 г. централните банки в световен мащаб реализираха общо 131 намаления на лихвите, съобщава CNBC. Междувременно банкери сигнализираха, че кредиторът може да пристъпи към разхлабване на политиката по-скоро от очакваното.

Докладът от днес допълнително понижи прогнозата за растеж на БВП за четвъртото тримесечие на 2019 г. до нула. На последното си заседание по парична политика през декември 2019-а прогнозата на банката за растеж през четвъртото тримесечие на миналата година беше ревизирана до 0,1%, от 0,2% за ноември.

Индексът на потребителските цени спадна до 1 процент от 1,3 на сто през декември 2019-а, а основната инфлация на потребителските цени - до 1,4%, а тази в основните услуги остава под целевия си диапазон. Въпреки това от банката прогнозират, че след като резултатът от Brexit стане по-ясен, растежът и инфлацията вероятно ще нараснат, като инфлацията се очаква да напредне към целта от 2% в края на 2021 г.

"Паричната политика ще бъде определена, за да гарантира устойчиво възвръщане на инфлацията до целта от 2%. Политиката може да засили очакваното възстановяване на растежа на БВП в САЩ, ако по-положителните сигнали от последните показатели за глобална и вътрешна активност не бъдат поддържани или ако показателите за вътрешните цени останат сравнително слаби “, се казва в доклада на Банката на Англия.

Централната банка също така реши да остави непроменени размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда, както и тази за покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във