Банкеръ Daily

Финансов дневник

Английската централна банка удари Citigroup с най-голямата глоба, налагана до момента

Централната банка на Англия глоби американската Citigroup с 43,9 милиона британски лири (56,3 милиона долара), заявявайки, че британските операции на американската банкова група не са успели да осигурят точна регулаторна отчетност между 2014 и 2018 г., предаде Ройтерс.

Налагайки най-голямата глоба до момента, органът за банков надзор на английската централна банка посочи, че "рамката на Citigroup за регулаторно отчитане не е проектирана, внедрена или не работи ефективно". Задължително е банките да отчитат широк спектър от данни, така че регулаторите да могат да проверяват дали финансовите институции не поемат твърде голям риск или дали държат твърде малко капитал като буфер срещу пазарните шокове. „Докато Citi оставаше в излишък по отношение на ликвидността и капиталовите си изисквания през цялото време, нейните проблеми с регулацията продължиха за дълъг период от време и бяха сериозно и широко разпространени“, посочва британският орган за пруденциално регулиране.

„Американската банка не успя да осигури точни данни за доходността и не успя да изпълни стандартите за управление и контрол на регулаторното отчитане, които очакваме от системно значима банка като Citigroup“, заяви заместник-управителят на Централната банка на Англия и изпълнителен директор на британският орган за пруденциално регулиране Сам Уудс.

От Citigroup информираха, че и преди са се сблъсквали с регулаторни проблеми и че ще разрешат този въпрос при първа възможна възможност. „Citi следи строго за изпълнението на изискванията за регулаторно отчитане и е отделила значителен ресурс за Обединеното кралство в това отношение“, се казва в съобщение на банката. Американският кредитор добави, че ще си сътрудничи през целия процес с британския орган за пруденциално регулиране, който пък от своя страна посочи, че глобата може да достигне до 62,7 милиона долара, ако Citi не разреши въпроса предсрочно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във