Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Андронов: Отпадането на таксата за предсрочно погасяване е добра стъпка

"Не мога да кажа, че това, което се прие е най-доброто решение", така главният изпълнителен директор на "СИБанк" Петър Андронов коментира промените в Закона за потребителския кредит.

"За мен най-добрите решения ги дава самият пазар. "Когато се месиш на пазара и се мъчиш да решиш неща, които той може да реши по-добре, просто защото е по-интелигентен от нас, правиш много голяма грешка", допълни Андронов, който е и един от участващите в разговорите с управляващите по закона.

"Всяка законодателна намеса води до изкривявания, спомнете си преди една година и половина при един друг министър на финансите (б.а. Симеон Дянков), който много ревностно защитаваше данъка върху лихвите по депозитите. Написаха такава норма, която за няколко месеца видоизмени привлечените средства на банките от срочни депозити в спестовни влогове, а събраните пари в бюджета са под 70 млн. лв., въпреки очаквания от 160 млн. лева", припомни Андронов по време на форума "Шумът на парите".

Според него единственото положително в този закон е отпадането на таксата за предсрочно погасяване по ипотечни кредити, тъй като досега тя е възпрепятствала свободната конкуренция. Андронов уточни, че потребителите трябва да бъдат наясно и за промените в условията на банковите продукти, в следствие на отпадането на таксата. "Много от промоциите, които бяха безлихвени или с много ниска лихва през първата година няма как да останат", подчерта шефът на СИБанк.

Но в закона има и други неща, които не са толкова хубави. "Много се съмнявам, че българските потребители са готови по-лесно да разпознаят ЮРИБОР и ЛИБОР", коментира Андронов. Според него, ако през 2009 г. кредитите на банките бяха базирани на ЮРИБОР или ЛИБОР, половината банки щяха да фалират за няколко месеца.

"През последните пет години въпреки макроикономическите данни и негативните тенденции във всички проучвания на бизнес средите, добре структурирания бизнес не само че не е пострадал сериозно, но даже се е окрупнил и се е увеличил". Това заяви Маргарита Петрова-Кариди, изпълнителен директор на Банка Пиреос България.

"В момента се сблъскваме с една такава нагласа, че банките не дават пари. Аз категорично мога да заявя, че това не е така". Според Петрова-Кариди, ресурсът, който банките имат са готови да предоставят на бизнеса е много съществен. "Въпросът е да има зрялост и да се структурират сделки, които са печеливши както за бизнеса, така и за икономиката като цяло. Нашата цел е изяло в тази посока", уточни изпълнителния директор на Банка Пиреос.

Репресивните регулации могат да доведат до сериозно свиване на кредитната активност. Това може да редуцира и потенциалния бъдещ икономически ръст, предупреди икономистът на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов. "Да се променя цената на вече сключени кредити е крайно решение, което ще намали възможността на банките да покриват свои резерви. Не е реалистично да се очаква, че банките могат точно да определят цената на някои свои продукти. Стойността зависи от някои бъдещи събития, които не могат да бъдат предсказани. За мен правилното решение бе да се запази възможността да се променя цената на кредитни продукти, но да се въведе адекватен контролен механизъм, който да гарантира, че няма да има злоупотреби", допълни Павлов.

Според Даниела Христова, член на Управителния съвет и прокурист на Сосиете Женерал Експресбанк, широко дискутираният Закон за потребителския кредит в много голяма степен съдейства за лоялната конкуренция между банките и защитата на потребителите. Тя напомни, че при потребителското кредитиране рискът е споделен и отговорността трябва да се носи и от двете страни. "Клиентът може да не възстанови кредита, но интензивността при кредитополучателя е много по-висока. Защото за него това е неговият кредит, а за нас това само е една от многото експозиции", добави Христова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във