Банкеръ Daily

Финансов дневник

Андрю Бейли е новият председател на "Бенк ъф Инглънд"

Андрю Бейли ще наследи Марк Карни начело на Английската централна банка. Това реши правителството на Великобритания на 20 декември. Бейли ще поеме кормилото на "Бенк ъф Инглънд" на 16 март след като Карни, който трябваше да се оттегли в края на януари, се съгласи да остане на поста си още месец и половина, за да осигури плавен преход. А той е особено необходим предвид предстоящото отделяне на Острова от Европейския съюз на 31 януари - краен срок, който се смята за гарантиран след преизбирането на Борис Джонсън за премиер на страната.

Бейли е "изключителен кандидат в конкурентна област", коментира на брифинг в Лондон английският финансов министър Саджид Джавид. И добави, че "безспорно Бейли е правилният човек да ръководи банката когато страната кове новото си бъдеще извън ЕС". Бившият финансов министър Филип Хамънд пък каза, че е търсил навсякъде по света заместник на Карни, но повечето потенциални кандидати са се отказали да се борят за поста заради разправиите около BREXIT.

Да припомним, че напоследък се ширеха спекулации, че за приемник на Карни ще бъде посочена Минуш Шафик - бивш заместник председател на "Бенк ъф Инглънд". И ако това се бе случило, тя щеше да е първата жена - ръководител на централната банка в 325-годишната й история.

За разлика от Карни, който пое длъжността през 2013-а, Бейли се е съгласил да изпълни целия осемгодишен мандат. Годишната му заплата ще е 495 хил. британски паунда - по-висока отколкото на Карни. Но пък във възнаграждението на канадеца не бяха включени пенсионните и жилищните плащания, които качват реалния му годишен доход на 900 хил. паунда. 

Шестдесет годишният Бейли във всяко отношение е безспорен "вътрешен човек" на "Бенк ъф Инглънд" и в много допитвания на различни агенции той е бил водещ кандидат за поста на Карни. Изборът му идва само ден след като "Бенк ъф Инглънд" поиска от FCA да разследва "злоупотребите" при разгласяването на някои пресконференции на централната банка, дали нечестно предимство на някои търговци.

Въпреки огромния си опит, Бейли никога не е бил част от паричния комитет на Английската централна банка, което означава, че мнението му за лихвената й политика до голяма степен е неизвестно. "Бенк ъф Инглънд" често е попадала в задънени улици след референдума за BREXIT през 2016-а. Несигурността, обвиваща бъдещите отношения на Обединеното кралство с Брюксел принуждаваше Карни и колегите му да поддържат базовата лихва без особени промени, с едно единствено понижение и две повишения след вота. В момента двама от деветте члена на банковия паричен комитет призовават за намаление на лихвата, като някои банки очакват то да се случи през 2020-а. Не са изключени и акции в противоположната посока, доколкото повечето парични стратези смятат, че плавното отделяне от ЕС ще открие възможности за поредица малки и постепенни лихвени повишения, които да възпрат инфлацията.

Досега Бейли успяваше да поддържа приемливи и за двете страни политически възгледи за BREXIT с обещанието си за прагматичен подход по финансовите въпроси около отделянето на Острова от ЕС, за да успокои пазарите. Той обаче защитаваше и английските интереси с призивите си към Брюксел да промени планираната забрана към  търговците на акции да използват лондонските борси за сделки с книжа на фирми от общността.

Бейли оглави английския банков регулатор през 2016-а по времето на тогавашния финансов министър на Великобритания Джордж Озбърн, защото, според Озбърн, "просто бил най-уважаваният, най-опитният и най-квалифицираният човек в света" за тази роля. Това се случи след забележителна кариера в "Бенк ъф Инглънд" и поредица от управленски позиции, включително на заместник председател, на главен изпълнителен директор на Агенцията за благоразумно регулиране и на личен секретар на един от шефовете на банката Еди Джордж - трамплин за бъдещи лидери. Бейли е завършил Университета в Кеймбридж с диплома по история и докторат по история на икономиката.

Бъдещият председател на "Бенк ъф Инглънд" наследява нестабилна икономика. БВП на Острова се свива или стагнира през последните три месеца и е в най-лошото си състояние за последното десетилетие. Фирмите пък се въздържат от инвестиционни решения след референдума за BREXIT през 2016-а. Справянето с тези проблеми ще е най-голямото предизвикателство пред Бейли след като вниманието се насочи към крайния срок за постигането на търговска сделка между Острова и ЕС - декември 2020-а. И макар че "Бенк ъф Инглънд" уверява банки и инвеститори, че финансовата система е подготвена за събитията, със сигурност предстоят трудни времена, ако изникнат непредвидени проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във