Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ананиев отказа и на Радев актуализация на бюджета

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев и президентът Румен Радев влязоха в задочен спор по темата трябва ли да се актуализира държавният бюджет. 

Радев изрично настоя отиващото си правителство на Бойко Борисов да внесе в парламента промени в Закона за държавния бюджет, докато 45-ият парламент е още жив. 

"Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в Народното събрание, липсва най-важното - правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишават българските пенсионери, гражданите и бизнеса, от подкрепа, в случай че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство", посочи държавният глава. 

Президентът обаче сякаш получи отказ от министъра на финансите. По време на правителственото заседание, което се проведе в хола на премиера в оставка Бойко Борисов, Ананиев съобщи, че с постановление на Министерския съвет се отпускат допълнителни средства в размер на 83 млн. лева за бонуси от 1 000 лв. за медиците на първа линия. 

Ананиев посочи, че президентът Радев е изрекъл поредната неистина и е обвинил правителството в оставка, че без актуализация на бюджета лишавало гражданите от социални плащания.

Всички разходи, приети със закона за бюджета са финансово осигурени, освен това извънредните разходи свързани с COVID-19 за бизнеса и семействата са осигурени не само за месец май, но и за юни. Тези средства днес, които гласувахме - 83 млн. лева са за май и юни“, подчерта Ананиев.

Парламентът с вързани ръце

Както "Банкеръ" вече писа, опонентите на ГЕРБ в парламента не могат да задължат правителството в оставка да актуализира бюджета.

"По Конституция парламентът няма право да инициира промени в Закона за държавния бюджет, така че без инициатива от Министерския съвет нищо не може да се направи", поясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Георги Ганев.

Още преди седмица, когато бе изслушан от депутатите финансовият министър Кирил Ананиев отхвърли възможността отиващото си правителство да внесе актуализация. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също се застъпи "за" ревизия на финансовата рамка.  Димитров заяви, че трябва да се запазят поне три потока от помощи към гражданите и бизнеса - схемите за бизнеса от типа 60/40, 50-те лева за пенсионерите и бонусите за работещите на първа линия. По думите му необходимата сума е от порядъка на 1.7 млрд. лева. Другият вариант според него е да се увеличи таванът на дефицита по държавния бюджет, така че да се обезпечат плащанията по тях, но в такъв случай ще трябва и да се емитира нова емисия дълг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във